Aankomend onderofficier maritiem

Richting binnen: Veiligheid en Vakmanschap

MBO-opleiding
25602
2-3 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Aankomend onderofficier maritiem werk je en leef je in een militaire omgeving. Je werkt als onderofficier/korporaal bij de Marine. Je hebt zowel uitvoerende als leidinggevende taken. Je opdrachten kunnen zowel plaatsvinden bij dag als duisternis en tijdens alle weersomstandigheden op zee.

Tijdens je werkzaamheden voer je algemene onderhouds- en reinigingswerkzaamheden uit op de marineschip. Je constateert defecten en slijtage en je houdt je leidinggevende hiervan op de hoogte. Wanneer je een opdracht van je leidinggevende ontvangt, bereidt je deze samen met je teamledenvoor. Je verdeelt de taken en formuleert een voorlopig plan. Je geeft mondelinge bevelen om het plan in chronologische volgorde uit te voeren. Je stelt je basisgevechtsuitrusting samen en maakt deze gebruiksgereed. Je controleert hierbij of je teamleden voldoende uitgerust zijn. Na het volbrengen van de opdracht, evalueer je met je team de taken en geef je iedereen persoonlijke adviezen. Je voert ook individuele gesprekken met nieuwe medewerkers.

Tijdens je verblijf, ben je dagelijks bezig met sporten. Je werkt op basis van beschreven trainingsplannen. Hiermee train je jouw team op tactische optreden, operationele taken ceremoniële en militaire taken. Je bent alert op calamiteiten. Je voert wacht-, brand- en sluitrondes uit op diverse locaties. Je houdt met behulp van radars de lucht- en bovenwatercontacten in de gaten. Hierbij adviseer je ook het commando over de instellingen van de (randapparatuur). Tenslotte assisteer je in opdracht van je leidinggevende het ontmeren, afmeren en ankeren van de varende eenheid.

In dit beroep moet je goed kunnen samenwerken, dit omdat je een voornamelijk leidinggevende rol hebt. Je moet jouw teamleden kunnen coachen en je moet een eenheid met hen kunnen vormen. Je hebt veel verantwoordelijkheid en je zorgt dat opdrachten goed uitgevoerd worden. Ook moet je precies te werken kunnen gaan, want je vaart soms ook rubberboten. Tijdens het ontmeren en uitladen van de kleine vaartuigen mogen geen ongelukken gebeuren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van je toekomstig beroep toegelicht. Je leert je leiderschapskwaliteiten beter te ontwikkelen en hoe je les moet geven aan een groep. Daarnaast krijg je onderdelen als scheepstaken waar je over leert. Hierbij kun je denken aan verschillende nautische en algemene taken die van toepassing zijn in je toekomst als aankomend onderofficier maritiem.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent fysiek en mentaal in goede conditie en onderhoud deze ook actief. Leiding geven is voor jou geen probleem en je stuurt graag mensen aan om een gezamenlijk doel te kunnen bereiken. Je hebt een groot verantwoordingsgevoel en maakt je graag nuttig voor de samenleving en maatschappij. Daarnaast ben je gedreven en gemotiveerd om hard te werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.