ROC van Twente

Aankomend medewerker grondoptreden

Richting binnen: Veiligheid en Vakmanschap

MBO-opleiding
25599
1-2 jaar
BOL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als aankomend medewerker grondoptreden werk je als soldaat bij de defensie. Meestal is dit bij de landmacht. Je werkt samen met andere militairen op kazernes in zowel binnen als buitenland. Onder begeleiding van je leidinggevende ontvang je gesloten opdrachten.

Je krijgt opdracht om roadblocks, checkpoints of base-wachten aan te leggen. Hiervoor verzamel je de juiste materialen en bouw je die op locatie. Ook voer je patrouilles uit. Hierbij verzamel je samen met je team informatie over de infrastructuur van een land en de bevolking ervan. Deze gegevens kunnen van invloed zijn op de veiligheid van toekomstige acties die uitgevoerd gaan worden in een omgeving. Je voert ook verkenningspatrouilles uit, waarbij je informatie verzamelt over een object, route of een gebied die van invloed kunnen zijn op de veiligheid van toekomstige acties. Voordat je een verkenningspatrouile doet, bereid je jezelf goed voor. Je zorgt voor genoeg voorraad van water en voedsel, brandstof en munitie. Als militair voer je tevens wacht,-observatie, brand, openings-, en sluitrondes uit. Hierbij voer je controlerende werkzaamheden uit en rapporteer je aan je leidinggevende. Bij in en uitgangen fouilleer je mensen en controleer je hun legitimatiebewijzen.

In dit beroep is het vanzelfsprekend dat je zowel fysiek als mentaal in goede conditie moet zijn. Op de kazernes train je samen met je teamleden en zorg je dat je in goede vorm blijft. Dit omdat je in allerlei weeromstandigheden en op allerlei soorten terreinen moet kunnen werken. Samenwerken is hierbij heel belangrijk. De meeste tijd breng je namelijk door met je teamleden op de kazerne. Ook moet je goede instructies kunnen opvolgen van je leidinggevende. Zonder tegenspraak voer je de opgegeven opdrachten uit.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding ligt de focus op het leren samenwerken binnen een team en het behalen van een uitstekende fysieke conditie. Je wordt getraind in sport en veiligheid en voert binnen de opleiding ook oefeningen uit. Dit kan zowel in Nederland zijn, als op uitzending in het buitenland. Het is van belang dat je de hiërarchie leert kennen binnen defensie en het materieel kent. Hierbij kun je denken aan verschillende wapens.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistant- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2009/2010 € 210,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 511,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent fit, mentaal sterk en bent een goede leider. Sporten is voor essentieel en je houdt je gezondheid graag op peil. Daarnaast wil jij later werk uitoefenen die een maatschappelijke rol heeft. Het is van belang een goed verantwoordelijkheidsgevoel te bezitten.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - ROC van Flevoland BOL BBL
Boxmeer - ROC Nijmegen BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmeloord, Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Nieuwegein - Veiligheid & Defensie College BOL BBL
Purmerend - ROC Horizon College BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Teteringen - Curio BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.