Aankomend medewerker maritiem

Richting binnen: Veiligheid en Vakmanschap

MBO-opleiding
25601
1-2 jaar
BOL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als aankomend medewerker maritiem werk je en leef je in een militaire omgeving. Je voert als matroos operationele taken uit bij de marine. Je bent werkzaam aan boord van een varende eenheid, waar je met meerdere teamleden verblijft en paraat staat voor een opdracht.

Wanneer je een opdracht van je leidinggevende ontvangt, bereidt je deze samen met je teamleden en buddy voor. Je stelt je basisgevechtsuitrusting samen en maakt deze gebruiksgereed. Je controleert hierbij of je tenue compleet is en of je voldoende uitgerust bent. Tijdens je verblijf, ben je dagelijks bezig met sporten. Je zorgt dat je conditie op peil blijft. Wanneer je blessures hebt, laat je deze zo snel mogelijk behandelen. Je bent alert op calamiteiten. Hiervoor krijg je trainingen. Je neemt bijvoorbeeld maatregelen bij inzet van Chemische, Biologische en Nucleaire Middelen (CBRN). Ook ben je altijd alert op de aanwezigheid van munitie en mijnen. Dit wordt ook wel Improvised Explosive Devices (IED) genoemd. Je maakt melding van de ligging van de aangetroffen munitie en mijnen. Tijdens incidenten en calamiteiten zorg je ervoor dat het gebied afgezet wordt en schakel in overleg met je leidinggevende hulpdiensten in. Ook zorg je dat de betrokken slachtoffers in veiligheid gebracht worden.

In dit beroep werk je zowel in Nederland als in het buitenland. Je bent vaak lang van huis. Je moet dus niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook mentaal. Je moet goed in het Engels kunnen communiceren. Dit omdat je tijdens je werkzaamheden vaak met Engels termen te maken krijgt waarvan je de betekenis moet weten. Je moet zelfvertrouwen hebben en snel beslissingen kunnen nemen in risicovolle situaties. Want het leven als matroos bij de Marine zorgt vaak voor spannende momenten

Opleidingsinhoud

Je krijgt les in verschillende vakken die je als aankomend medewerker maritiem nodig hebt in je latere werk. Je leert tijdens de opleiding verschillende materialen kennen en onderhouden. Fysieke en mentale gezondheid zijn van enorm belang binnen je toekomstige werkveld. Daarom ligt binnen de opleiding hier veel focus op, met name als het gaat om de fysieke conditie van jou als student.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent fit, gericht op je gezondheid en wilt graag binnen defensie een taak vervullen. Daarnaast heb je een goed gevoel voor verantwoordelijkheid en hecht jij waarde aan het samenwerken binnen een team.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - ROC Kop van Noord-Holland BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.