Zadkine

Aankomend medewerker maritiem

Richting binnen: Veiligheid en Vakmanschap

MBO-opleiding
25601
1-2 jaar
BOL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als aankomend medewerker maritiem werk je en leef je in een militaire omgeving. Je voert als matroos operationele taken uit bij de marine. Je bent werkzaam aan boord van een varende eenheid, waar je met meerdere teamleden verblijft en paraat staat voor een opdracht.

Wanneer je een opdracht van je leidinggevende ontvangt, bereid je deze samen met je teamleden en buddy voor. Je stelt je basisgevechtsuitrusting samen en maakt deze gebruiksgereed. Je controleert hierbij of je tenue compleet is en of je voldoende uitgerust bent. Tijdens je verblijf, ben je dagelijks bezig met sporten. Je zorgt dat je conditie op peil blijft. Wanneer je blessures hebt, laat je deze zo snel mogelijk behandelen. Je bent alert op calamiteiten. Hiervoor krijg je trainingen. Je neemt bijvoorbeeld maatregelen bij inzet van Chemische, Biologische en Nucleaire Middelen (CBRN). Ook ben je altijd alert op de aanwezigheid van munitie en mijnen. Dit wordt ook wel Improvised Explosive Devices (IED) genoemd. Je maakt melding van de ligging van de aangetroffen munitie en mijnen. Tijdens incidenten en calamiteiten zorg je ervoor dat het gebied afgezet wordt en schakel in overleg met je leidinggevende hulpdiensten in. Ook zorg je dat de betrokken slachtoffers in veiligheid gebracht worden.

In dit beroep werk je zowel in Nederland als in het buitenland. Je bent vaak lang van huis. Je moet dus niet alleen fysiek sterk zijn, maar ook mentaal. Je moet goed in het Engels kunnen communiceren. Dit omdat je tijdens je werkzaamheden vaak met Engels termen te maken krijgt waarvan je de betekenis moet weten. Je moet zelfvertrouwen hebben en snel beslissingen kunnen nemen in risicovolle situaties. Want het leven als matroos bij de Marine zorgt vaak voor spannende momenten

Opleidingsinhoud

Je krijgt les in verschillende vakken die je als aankomend medewerker maritiem nodig hebt in je latere werk. Je leert tijdens de opleiding verschillende materialen kennen en onderhouden. Fysieke en mentale gezondheid zijn van enorm belang binnen je toekomstige werkveld. Daarom ligt binnen de opleiding hier veel focus op, met name als het gaat om de fysieke conditie van jou als student.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent fit, gericht op je gezondheid en wilt graag binnen defensie een taak vervullen. Daarnaast heb je een goed gevoel voor verantwoordelijkheid en hecht jij waarde aan het samenwerken binnen een team.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - Vonk BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.