Bouw & Interieur College

Allround Natuursteenbewerker

Richting binnen: Natuursteenbewerker

Allround natuursteenbewerker
MBO-opleiding
25109
3 jaar
BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround natuursteenbewerker ben je werkzaam in de natuursteenbranche, die bestaat uit kleine en middelgrote bedrijven. De kleine bedrijven zijn over het algemeen meer gespecialiseerde bedrijven. Natuursteenwerk wordt uitgevoerd in verschillende marktsegmenten, woningbouw, utiliteitsbouw, renovatiewerkzaamheden en restauratiewerkzaamheden en grafwerk. Je werkt zowel in de werkplaats, als op de begraafplaats of op een bouwplaats. In de werkplaats worden de handmatige, machinale, en assemblagewerkzaamheden uitgevoerd.

Als allround natuursteenbewerker controleer je aan de hand van werktekeningen en of -instructies de maten van het materiaal of van werkstukken. Jij beslist of de materialen bruikbaar zijn. Je deelt het materiaal of een werkstuk zodanig in dat een collega in het team aan het werk kan met het materiaal of werkstuk. Verder controleer je gedurende de werkzaamheden regelmatig de maatvoering en meet je bij opdrachtgevers dorpels, aanrechtbladen, werkbladen, trappen, vensterbanken en dergelijke in. Maar ook voer je tegels voor vloeren, platen voor gevelbekleding en herstel- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale gebouwen zoals kerken en kastelen uit.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over verschillende materialen die vaak al een lange tijd bestaan en verschillende technieken vereisen om ze te bewerken. Je leer hoe je natuurstenen moet bewerken en verwerken en hoe je de werkplek het beste inricht. Je krijgt les in organisatie, wat van pas komt later bij je werkzaamheden wanneer je de dagelijkse werkzaamheden van je collega’s moet plannen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd geïnteresseerd geweest in bijzondere materialen zoals stenen. Daarnaast ben je nauwkeurig en ga je altijd zorgvuldig aan de slag. Je beschikt over een ruimtelijk inzicht en leiderschapskwaliteiten. Je bent een echte aanpakker en wilt graag aan de slag.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.