Interieur, Decoratie, Exterieur en Bescherming (IDEB)

Richting binnen: Vormgeving Ruimtelijke Presentatie en Communicatie

MBO-opleiding
NIM94520-
4 jaar
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Tijdens de opleiding Interieur, Decoratie, Exterieur en Bescherming leer je interieur- en kleuradviezen te maken voor het optimaliseren van woon- en werkruimtes. Je doet dit aan de hand van ruimtelijke tekeningen die je schetst op papier, of tekent op de compter. Met beeld en materiaal maak je moodboards waarmee je een impressie van de sfeer neerzet.

Tevens leer je restauratieve en decoratieve technieken toe te passen, zoals het namaken van marmer en hout. Voor het geven van onderhouds- en verbouwingsadvies leer je calculeren; hoe bereken je bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid verf voor een gebouw of ruimte?

De verschillende onderdelen worden ondersteund door algemeen vormende vakken als Nederlands, Engels, Economie en Rekenen.

Opleidingsinhoud

Hoe zit de opleiding in elkaar?
In de eerste jaren van de studie maak je kennis met alle basistechnieken, zoals het gebruiken, toepassen en bewerken van materialen, verf en kleuren. De basistechnieken worden daarnaast ondersteund door algemene vakken zoals taal, economie en rekenen.

Vanaf het derde studiejaar kies je een uitstroomrichting waarin je je gaat specialiseren. Er zijn drie uitstroomrichtingen waaruit je kunt kiezen:

Interieurstylist
Je specialiseert je tot Interieurstylist en wordt adviseur voor het stylen van woon- en werkruimtes en het maken van decoraties.

Middlemanager Vastgoedonderhoud
Je specialiseert je tot projectleider vastgoedonderhoud en calculator/ werkvoorbereider. Je wordt adviseur en begeleidt als projectleider de uitvoering van projecten.

Specialist Decoratie en Restauratie
Je specialiseert je tot decoratie en restauratieschilder van schilderwerk, klassieke belettering en decoraties.

Meesterdiploma
Bij alle uitstroomrichtingen bestaat de mogelijkheid tot het behalen van een Meesterdiploma. Wanneer je gedurende de studie een bovengemiddelde score behaalt kun je worden onderscheiden met het Meesterdiploma.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 588,-.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen