Dakdekker bitumen en kunststof

Richting binnen: Dakdekker

MBO-opleiding
25088
1 tot 2 jaar
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Dakdekker Bitumen en Kunststof werk je met bitumen en kunststof op platte of flauw hellende daken. Je werkt aan nieuwbouwprojecten, renovaties van woningen en in de utiliteitsbouw. Hierdoor kom je in contact met verschillende mensen uit diverse bouwdisciplines.

Jij weet hoe je het dakcomponent wind- en regendicht aanbrengt en de dakbedekking geheel kunt integreren en aansluiten op andere bouwdelen. Slopen, herstellen en onderhouden behoren ook tot je werkzaamheden. Kennis van materialen en verwerkingsmethoden zijn hierbij erg belangrijk. Je verricht werkzaamheden uit in opdracht van en in overleg met je leidinggevende. Deze werkzaamheden doe je samen met de collega´s waarmee je samenwerkt. Je beschikt over een professionele houding, een grote mate van discipline en je bent resultaatgericht.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het dakdekken met het materiaal bitumen. Dit is een materiaal gemaakt vanuit ruwe aardolie. Het komt veel voor binnen de nieuwbouw en tijdens je studie leer je alles over de toepassing hiervan! Tijdens de opleiding leer je welke gereedschappen en technieken benodigd zijn bij het gebruik van dit materiaal en je latere werk. Alles wordt uitgebreid behandeld, net als de veiligheidseisen en kwaliteitscontroles waarmee je later te maken zult krijgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent graag buiten en een harde werker. Je bent altijd handig, en werkt graag met je handen. Van hoogtevrees heb jij geen last en je hebt een flexibele houding. Dit komt van pas bij de verschillende werkplekken die je gaat tegenkomen in je latere werk.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen