Dakdekker bitumen en kunststof

Richting binnen: Dakdekker

MBO-opleiding
25088
1 tot 2 jaar
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Dakdekker Bitumen en Kunststof werk je met bitumen en kunststof op platte of flauw hellende daken. Je werkt aan nieuwbouwprojecten, renovaties van woningen en in de utiliteitsbouw. Hierdoor kom je in contact met verschillende mensen uit diverse bouwdisciplines.

Jij weet hoe je het dakcomponent wind- en regendicht aanbrengt en de dakbedekking geheel kunt integreren en aansluiten op andere bouwdelen. Slopen, herstellen en onderhouden behoren ook tot je werkzaamheden. Kennis van materialen en verwerkingsmethoden zijn hierbij erg belangrijk. Je verricht werkzaamheden uit in opdracht van en in overleg met je leidinggevende. Deze werkzaamheden doe je samen met de collega´s waarmee je samenwerkt. Je beschikt over een professionele houding, een grote mate van discipline en je bent resultaatgericht.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het dakdekken met het materiaal bitumen. Dit is een materiaal gemaakt vanuit ruwe aardolie. Het komt veel voor binnen de nieuwbouw en tijdens je studie leer je alles over de toepassing hiervan! Tijdens de opleiding leer je welke gereedschappen en technieken benodigd zijn bij het gebruik van dit materiaal en je latere werk. Alles wordt uitgebreid behandeld, net als de veiligheidseisen en kwaliteitscontroles waarmee je later te maken zult krijgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent graag buiten en een harde werker. Je bent altijd handig, en werkt graag met je handen. Van hoogtevrees heb jij geen last en je hebt een flexibele houding. Dit komt van pas bij de verschillende werkplekken die je gaat tegenkomen in je latere werk.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen