Allround ondernemer klussenbedrijf (Onderhoud- en verbouwbedrijf) (3)

Richting binnen: Onderhoud- en Verbouwbedrijf

MBO-opleiding
95272.
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround ondernemer ben je van alle markten thuis! Als Allround Ondernemer Klussenbedrijf werk je als zelfstandige (ZZP) en voer je niet alleen reparaties, onderhoudswerkzaamheden en verbouwingen uit, maar je zorgt er ook voor dat je opdrachten binnenhaalt en inplant. Je voert uiteenlopende onderhoudswerkzaamheden en verbouwingen uit voor voornamelijk particulieren (bewoners), maar ook steeds vaker voor aannemers, woningbouwcorporaties, leveranciers, winkelbedrijven en huisartsenpraktijken.

Je bedenkt passende oplossingen om te voldoen aan de wensen van de klant. Je vernieuwt o.a. keukens en badkamers, repareert technische installaties, vervangt wandcontactdozen, plaatst dakramen, hangt deuren af en voorziet ze van hang- en sluitwerk. Ook knap je schilderwerk op, leg je vloeren en doe je kleine verbouwingen. Je bent het aanspreekpunt voor je klanten en doet er alles aan om hen tevreden te stellen. Je werk is afwisselend en veelzijdig. De omvang van je klussen kunnen variëren in grootte en worden verricht onder diverse omstandigheden zowel binnen als buiten en op hoogte.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 € 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Leeuwarden - ROC Friese Poort BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.