EDUmatch

Allround dakdekker pannen/leien

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround dakdekker pannen werk je op hellende daken of aan gevels in nieuwbouw en aan onderhoud, restauratie en renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen. Je werkt zowel bij particulieren als op grote projecten en je hebt te maken met allerlei mensen uit diverse bouwdisciplines.

Als allround dakdekker pannen werk jij aan uitwendige scheidingsconstructies die gedekt zijn of worden met pannen. Je werkt hiervoor met keramische pannen, betonpannen en kunststof pannen. Je werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit voorbereidende werkzaamheden, het dekken, slopen, repareren en onderhouden van pannendaken. Daarnaast verricht jij ook complexe werkzaamheden en specialistische handelingen uit zoals het vervaardigen, monteren en inwerken van componenten en het afwerken van de gedekte vlakken.

Als allround dakdekker pannen ben je naast je uitvoerende werkzaamheden ook het aanspreekpunt van de collega’s met wie je samenwerkt en je bewaakt de kwaliteit en de voortgang van de werkzaamheden. Jij ziet erop toe dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd en voldoen aan de veiligheidsnormen. Denk hierbij aan regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Als er onverwachts logistieke, technische of onveilige situaties voordoen, meld jij dit direct bij de leidinggevende en neemt zelf de nodige maatregelen.

Als allround dakdekker leien heb je geen last van hoogtevrees. Je werkt namelijk op hellende daken of aan gevels die gedekt zijn of worden. Je kunt hierbij denken aan (nieuw)bouw, renovatie en restauratie van voornamelijk woningen en boerderijen. Jij weet hoe je de oude bedekking op een juiste wijze moet verwijderen en de nieuwe bedekking wind- en regendicht aanbrengt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
  • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 € 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als allround dakdekker leien heb je ook een uitvoerende en een controlerende rol. Je voert de werkzaamheden nauwkeurig uit in opdracht van en in overleg met je leidinggevende. Je bent verantwoordelijk voor het werk van je collega’s en controleert of deze voldoen aan de normen en vakrichtlijnen. Denk hierbij aan regelgeving op het gebied van arbo, veiligheid en milieu. Daarnaast voer jij complexe werkzaamheden uit zoals het uitvoeren van aansluitdetails en het aanbrengen van componenten. Kennis van materialen en verwerkingsmethoden zijn hierbij erg belangrijk. Als er onverwachts logistieke, technische of onveilige situaties voordoen, meld jij deze direct bij de leidinggevende en neemt zelf de nodige maatregelen.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.