Alfa College

Voeger

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Voeger/Gevelbehandelaar ben je werkzaam bij een aannemer van steenachtige gevelwerken, veelal voegbedrijf genoemd. De meeste bedrijven zijn gespecialiseerde bedrijven in voegen, gevelreinigen of gevelbehandelen, maar er zijn ook bedrijven die alle disciplines in huis hebben. Dat zijn over het algemeen de grotere bedrijven die beschikken over gespecialiseerde ploegen. Je werkt in de nieuwbouw en renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen. Je werkt voornamelijk aan gevels van steenachtige materialen. Incidenteel werk je aan schoonmetselwerk binnen. Je hebt als belangrijkste taak het aanbrengen of vervangen van voegwerk en het behandelen van steenachtige gevels. Je werkzaamheden vinden meestal buiten plaats, waardoor je rekening moet houden met de weersomstandigheden. Je moet vaak bukken en tillen, waardoor het werk ook fysiek zwaar kan zijn. Als Voeger werk je in de meeste gevallen vanaf een steiger die voor de gevel is opgebouwd. Werk je als Gevelbehandelaar dan werk je eveneens vanaf een steiger, maar zal je in voorkomende situaties ook gebruik maken van een hoogwerker.

Je werkzaamheden bestaan bij nieuwbouw uit het aanbrengen van voegwerk. Bij renovatie verwijder je eerst de oude voegen. Vaak wordt tegelijkertijd de gevel gereinigd. Vervolgens breng je nieuwe voegen aan en eventueel een beschermende laag, bijvoorbeeld een waterafstotende laag. Bij alles wat je doet zorg je voor een veilige werksituatie en ga je op een verantwoorde wijze om met het milieu. Jouw werkzaamheden als Voeger/Gevelbehandelaar blijven altijd zichtbaar. Je moet daarom oog voor detail hebben en kwaliteitsbewust zijn. Je moet zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Als Voeger/Gevelbehandelaar hanteer je de voor het bedrijf geldende milieu- en arbovoorschriften en maak je op de voorgeschreven wijze gebruik van de veiligheidsvoorzieningen.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding leer je alles over voegen. Hierbij kun je denken aan de functie van voegen of het aanzicht dat het oplevert bij verschillende bouwconstructies. Hier moet goed over nagedacht worden en daarom ben jij na de opleiding een expert over de mogelijkheden. Je leert hoe je voegsel maakt en waarbij op gelet moet worden als het gaat om kleur.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een ondernemende instelling en bent handig aangelegd. Hard werken is voor jou geen probleem. Het afwisselende werk als het gaat om werkplekken als voeger zijn voor jou geen probleem. Je bent flexibel en kunt zelfstandig op iedere plek aan de slag. Je bent gericht op kwaliteit en kunt binnen een team prima aan de slag om het beste werk mogelijk af te leveren.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.