Allround waterbouwer

Richting binnen: Waterbouwer

MBO-opleiding
25751
3 jaar
BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Waterbouwer verricht jij je werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten baggeren, kust- en oeverwerk. Het maken van houtconstructies en grondverzet komen ook regelmatig voor. De opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, particulieren en particulier bedrijfsleven. Als Allround Waterbouwer werk je in de buitenlucht voornamelijk langs of op waterwegen, vaak op moeilijk bereikbare plaatsen. Bij de uitvoering van de werkzaamheden ben je meestal afhankelijk van weersomstandigheden.

Je hebt een uitvoerende, organiserende en controlerende rol en ontvangt de opdracht van de direct leidinggevende. Je raadpleegt tekeningen en werkplannen voor de uitvoering van het waterbouwkundig werk en maakt, onderhoudt en verwijdert waterbouwkundige constructies zoals kleine kunstwerken, oeverconstructies en houtconstructies. Als Allround Waterbouwer werk je zelfstandig en stuur je collega’s vaktechnisch aan. Je werk bestaat uit standaardroutines en uit combinaties van standaardroutines. Als Allround Waterbouwer mag je binnen grenzen inspelen op wisselende/onverwachte omstandigheden, waarbij je verantwoording aflegt aan jouw direct leidinggevende. In vergelijking met de Waterbouwer ben jij als Allround Waterbouwer verantwoordelijk voor de meer complexe constructies. Naast de waterbouwkundige constructies heb je ook nog de specifieke taak van kleinschalig baggerwerk uitvoeren.

Voor dit beroep moet je beschikken over kennis van feiten, principes en processen en algemene concepten voor het werk van de waterbouwer. Je hebt een verzameling van cognitieve en praktische vaardigheden om waterbouwkundige en organisatorische taken uit te voeren en problemen op te lossen door het selecteren en toepassen van bepaalde basale methoden, instrumenten en materialen en informatie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je lessen in veiligheid, waterbouwkundig werk en leer je alles over de werkorganisatie die hoort bij het werk als allround waterbouwer. Daarnaast leer je ook alles over het organiseren van werk voor je collega’s. Theoretische kennis is niet het enige onderdeel dat aangeboden wordt tijdens de opleiding, je zult ook de opgedane kennis toe passen in de praktijk om zo échte ervaring op te kunnen doen!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar. De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte aanpakker en flexibel ingesteld. Voor jou is het absoluut geen probleem om wisselende diensten te draaien op verschillende plekken. Hoe meer afwisseling, hoe beter. Je bent een persoon met een goed gevoel voor verantwoordelijkheid en kunt deze ook dragen. Dit is later van belang tijdens je werkzaamheden als het gaat om de veiligheid van jou en je collega’s. Aanwijzingen en instructies weet jij altijd goed op te volgen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Drachten - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Hardinxveld-Giessendam - Da Vinci College BOL BBL
Heerhugowaard, Zaandam - Regio College BOL BBL
Holten, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Schiedam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.