Allround waterbouwer

Richting binnen: Waterbouwer

MBO-opleiding
25092
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Waterbouwer verricht jij je werkzaamheden in de sector grond-, water- en wegenbouw. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten baggeren, kust- en oeverwerk. Het maken van houtconstructies en grondverzet komen ook regelmatig voor. De opdrachtgevers zijn andere aannemers, overheidsinstellingen, particulieren en particulier bedrijfsleven. Als Allround Waterbouwer werk je in de buitenlucht voornamelijk langs of op waterwegen, vaak op moeilijk bereikbare plaatsen. Bij de uitvoering van de werkzaamheden ben je meestal afhankelijk van weersomstandigheden.

Je hebt een uitvoerende, organiserende en controlerende rol en ontvangt de opdracht van de direct leidinggevende. Je raadpleegt tekeningen en werkplannen voor de uitvoering van het waterbouwkundig werk en maakt, onderhoudt en verwijdert waterbouwkundige constructies zoals kleine kunstwerken, oeverconstructies en houtconstructies. Als Allround Waterbouwer werk je zelfstandig en stuur je collega’s vaktechnisch aan. Je werk bestaat uit standaardroutines en uit combinaties van standaardroutines. Als Allround Waterbouwer mag je binnen grenzen inspelen op wisselende/onverwachte omstandigheden, waarbij je verantwoording aflegt aan jouw direct leidinggevende. In vergelijking met de Waterbouwer ben jij als Allround Waterbouwer verantwoordelijk voor de meer complexe constructies. Naast de waterbouwkundige constructies heb je ook nog de specifieke taak van kleinschalig baggerwerk uitvoeren.

Voor dit beroep moet je beschikken over kennis van feiten, principes en processen en algemene concepten voor het werk van de waterbouwer. Je hebt een verzameling van cognitieve en praktische vaardigheden om waterbouwkundige en organisatorische taken uit te voeren en problemen op te lossen door het selecteren en toepassen van bepaalde basale methoden, instrumenten en materialen en informatie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je lessen in veiligheid, waterbouwkundig werk en leer je alles over de werkorganisatie die hoort bij het werk als allround waterbouwer. Daarnaast leer je ook alles over het organiseren van werk voor je collega’s. Theoretische kennis is niet het enige onderdeel dat aangeboden wordt tijdens de opleiding, je zult ook de opgedane kennis toe passen in de praktijk om zo échte ervaring op te kunnen doen!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte aanpakker en flexibel ingesteld. Voor jou is het absoluut geen probleem om wisselende diensten te draaien op verschillende plekken. Hoe meer afwisseling, hoe beter. Je bent een persoon met een goed gevoel voor verantwoordelijkheid en kunt deze ook dragen. Dit is later van belang tijdens je werkzaamheden als het gaat om de veiligheid van jou en je collega’s. Aanwijzingen en instructies weet jij altijd goed op te volgen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Hardinxveld-Giessendam - Da Vinci College BOL BBL
Heerhugowaard - Regio College BOL BBL
Holten, Vroomshoop - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - Bouw & Interieur College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.