EDUmatch

Betonboorder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als betonboorder werk je bij een betonbedrijf dat zich bezig houdt met constructies van steenachtige materialen. Dit doe je zowel binnen als buiten. Meestal gebeurt dit om problemen te verhelpen of bestaande constructies te veranderen. Je werkzaamheden vinden plaats op nieuwbouwlocaties, maar dus ook in bestaande gebouwen. Hierbij kun je denken aan de nieuwbouw van kantoren, maar ook in panden die gerenoveerd worden.

Je werkt zelfstandig en sporadisch met collega’s aan de klus die je van de opdrachtgever krijgt. Je bestudeert de situatie en maakt vervolgens een plan van aanpak. Je boort gaten in bijvoorbeeld vloeren en wanden van kantoren en huizen, maar je kunt ook werkzaam zijn in de grond-, weg- en waterbouw. Hierbij werk je met zware gereedschappen als boor- en zaagmachines en maakt gebruik van verschillende technieken. Enkele voorbeelden van werkzaamheden zijn het boren van gaten voor afzuigkappen, wasdrogers, open haarden en ventilatie. Ook verricht je boorwerkzaamheden in betonrioolbuizen en putten.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding alles over boor- en zaagwerkzaamheden. Je leert samen te werken binnen een team om het beste resultaat mogelijk neer te kunnen zetten. Daarnaast leer je hoe je boorwerkzaamheden verricht en sleuven maakt in wanden, wegen en vloeren. Verschillende technieken worden behandelt en je leert alles over de gereedschappen die jij nodig hebt in de toekomst. Veiligheid is een belangrijk aspect van de opleiding dat wordt behandeld. Het lezen van bouwtekeningen en lessen over de milieueisen zijn ook lessen die jij zult krijgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een doorzetter en houdt ervan om de handen uit de mouwen te steken. Het is af en toe flink bikkelen en dus fysiek zwaar. Je gaat snel en nauwkeurig te werk volgens een voorbedacht plan. Verder moet je technisch kunnen vormgeven en het leuk vinden om met verschillende soorten machines te werken.

Spreken de werkzaamheden van Betonboorder je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.