Creatief vakmanschap

Richting binnen: Creatief Vakman

MBO-opleiding
25548
4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Creatief Vakman heb je geen alledaags beroep. Je maakt vaak met de hand bijzondere producten zoals vazen, glas-in-lood ramen, een bijzondere hoed of schoenen. Als Creatief Vakman bedenk jij de vormgeving van de producten die je maakt, soms in overleg met de klant. Belangrijk hierbij is dat je goed luistert naar wat de klant wil, op een juiste manier inschat of de vormgeving realiseerbaar is en een inschatting maakt van de kosten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de vakken die je volgt leer je ontwerpen te maken die je vervolgens kunt vertalen naar producten. Je leert op de opleiding creatief vakmandschap alle technieken en vaardigheden die je nodig hebt om jezelf een echte vakman of - vrouw te noemen! Vakken zoals tekenen en vormgeving helpen je hier ook bij.

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij bent goed in het maken van producten. Je kiest als Algemeen Creatief Vakman in welke materialen en technieken jij je specialiseert. Je kan je specialiseren als Ambachtelijk Schoenmaker, Glazenier, Ontwerpend Meubelmaker, Hoedenmaker, Lederwarenmaker, Glasblazer of bijvoorbeeld Keramist.

Als Algemeen Creatief Vakman werk je veelal als zelfstandig ondernemer. Je bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor je eigen werk en je klanten. Jij promoot als Algemeen Creatief Vakman je eigen onderneming, soms met de collega’s die je hebt en je bent daarnaast verantwoordelijk voor de administratie en financiën.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Boxtel - SintLucas BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.