Friesland College

Meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie (Montagemedewerker timmerindustrie) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als Meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie voornamelijk in een timmerfabriek op de afdeling waar gevelelementen, zoals kozijnen, ramen en deuren, maar ook gevelvullende elementen en houtskeletbouwelementen worden gemaakt.

Je bereidt machinale werkzaamheden voor, welke je in de meeste gevallen van je leidinggevende ontvangt. Deze neem je nauwkeurig door en je controleert de juistheid van de gegevens die je hebt ontvangen. Je stelt op basis van deze gegevens de productiemethode samen. Werkzaamheden zoals het boren, zagen, schaven en of bijvoorbeeld schuren zet je uit naar de medewerkers over wie jij de leiding hebt. In sommige gevallen voer jij zelf deze werkzaamheden ook uit. Jij zorgt er voor dat de benodigde materialen en gereedschappen voor handen liggen voor de medewerkers en dat het werk gedaan kan worden. Ook controleer jij deze en zijn er mankementen, dan zorg jij ervoor dat dit wordt opgelost. Je bent verantwoordelijk voor het eindproduct. Je zorgt ervoor dat de werkzaamheden, maar ook de producten worden gecontroleerd en of de producten voldoen aan de eisen.

Precies en nauwkeurig werken is van belang in dit beroep. Producten moeten voldoen aan de vastgestelde eisen en jij bent daar verantwoordelijk voor. Omdat je veelal verschillende producten maakt moet je snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Je werkt veel met machines. Ten alle tijden is het van belang dat jij de veiligheid van jezelf in je collega’s in de gaten houdt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.