EDUmatch

Commercieel technisch medewerker houthandel (Werkvoorbereider houtbranche) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Commercieel technisch medewerker houthandel werk je in de houthandel in kleine, middelgrote of zelfs grote bedrijven. Je houdt je voornamelijk bezig met acquisitie en marktonderzoek.

Je verricht werkvoorbereidingen voor bewerkt of onbewerkt hout of plaatmateriaal dat aan de bouwbedrijven wordt geleverd. Je beheert en onderhoudt relaties met klanten en zorgt voor nieuwe aanvulling van het klanten bestand door nieuwe klanten te genereren. Je inventariseert de wensen en de behoeftes van de klanten. Je voert zelf de onderhandelingen en bepaalt de inhoud van de offertes. Je bent zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van opdrachten. Eventuele opdrachten en documentatie van het acquisitiegesprek administreer je in het daarvoor bedoelde relatiebeheersysteem. Om te weten wat er speelt in de markt en hoe de klanten het beste te benaderen zijn houd je de marktontwikkelingen nauw in de gaten en verricht je marktonderzoek.

Je moet je prettig voelen in een commerciële functie. Uiteraard heb je affiniteit op een of andere manier met hout en plaatmaterialen. Je moet klantgericht kunnen werken en vindt het leuk om te onderhandelen over de prijzen. Samen met klanten ga je op zoek naar oplossingen. Je dient dan ook oplossingsgericht te zijn en kan tegen stressvolle situaties.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.