Zadkine

Medewerker Uurwerktechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker uurwerktechniek of uurwerktechnicus repareer en onderhoud je verschillende uurwerken. Je bent in dienst bij een juwelier of een reparatieatelier. Je bent werkzaam in grootwerk of kleinwerk. In het grootwerk ben je voornamelijk met klokken bezig, waaronder antieke uurwerken. Je richt je hierbij veelal op restauratie. Bij kleinwerk gaat het meestal om horloges. Meestal werk je in loondienst, maar je kunt je ook als zelfstandige ondernemer vestigen. Je werkt dan meestal in opdracht van juweliers en/of particulieren.

Je repareert zowel mechanische en elektrische uurwerken. Jij zorgt ervoor dat wanneer er een uurwerk niet meer loopt, jij het weer aan de gang krijgt. Hierbij komt veel vakmanschap om de hoek kijken. Een belangrijk deel van je werkzaamheden bestaat uit het beoordelen van de aangeleverde klokken en horloges. Je bepaalt de stijl en ouderdom van het uurwerk en soms de waarde. Gebreken en storingen stel je vast en op basis daarvan maak je een inschatting van de herstelwerkzaamheden en de daarbij behorende kosten. Over het algemeen haal je voor reparatie de uurwerken geheel uit elkaar en maakt ze schoon. Versleten onderdelen herstel of vervang je. Wanneer alles is gecontroleerd zet je het uurwerk weer in elkaar, stel je alles goed af en controleer je elk onderdeel nauwkeurig.

Om aan de slag te gaan als medewerker uurwerktechniek of uurwerktechnicus moet je belangstelling hebben voor mechanische en elektronische problemen. Belangrijk is dat je het leuk vindt om zeer nauwkeurig en accuraat te werken aan steeds ingewikkelder wordende mechanieken.Typisch voor het vak is, dat het in een zekere rust wordt uitgeoefend.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg jij alle informatie die je nodig hebt om zelfstandig uurwerk te kunnen herstellen en te onderhouden. Hierbij kun je denken aan horloges of klokken. Je leert alle technologie kennen die van toepassing is op je toekomstige vak. De theoretische kennis die je op doet heeft te maken met vaktekenen en stijlleer. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid de mechanische uurwerken en elektrisch aangestuurde klokken in de praktijk te leren herstellen. Andere vakken die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld ondernemersvaardigheden, materiaalkennis en theorie over raderwerken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt nauwkeurig en secuur aan het werk. Je hebt een goed technisch inzicht en hebt een ondernemende houding. Je hebt interesse in het leren van alle aspecten omtrent fijn techniek en kunt zelfstandig goed aan het werk.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.