Zadkine

Uurwerktechnicus

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als uurwerktechnicus onderhoud je en repareer je uurwerken. Je krijgt te maken met het repareren van zowel elektronische als mechanische en elektrische uurwerken. Bij dit beroep komt veel vakmanschap kijken. Je gaat meestal in loondienst werken, waarbij je in dienst bent bij een reparatieatelier of een juwelier.

Tijdens je werkzaamheden repareer je klokken en horloges. Je bepaalt de ouderdom en stijl van het uurwerk en soms de waarde ervan. Op basis van de storingen en gebreken, maak je een inschatting van de herstelwerkzaamheden en de bijhorende kosten. Je haalt de uurwerken bijna altijd geheel uit elkaar en maakt ze schoon. Nadat je de versleten onderdelen zorgvuldig in elkaar hebt gezet, zorg je dat het uurwerk goed ingesmeerd wordt en controleer je of alles het goed doet.

Als uurwerktechnicus is het belangrijk dat je zeer nauwkeurig en accuraat kunt werken. Mede omdat de mechanieken steeds ingewikkelder worden. Voor dit vak is het heel typerend dat je in een rustige omgeving werkt. Je moet goed kunnen plannen en organiseren, omdat je de werkzaamheden bespreekt met de klanten, waar kosten aan verbonden zitten. Je moet mee kunnen denken met de klant, zodat je duidelijk aan kunt geven wat jij wel of niet kan repareren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alle aspecten die bij uurwerk naar voren komen. Hierbij moet je denken aan de verschillende soorten uurwerk en de stijlen waarin deze gemaakt worden. Grootwerk en kleinwerk zijn de benamingen voor het werk aan klokken en horloges. Het is van belang te leren wat het verschil tussen de twee is en hoe je te werk gaat bij deze materialen. Ondernemerschap is een aangeboden vak binnen de opleiding om je ook voor te bereiden op de mogelijkheid zelfstandig te werken later.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt altijd interesse gehad in ambachtelijk werk dat precisie vereist. Daarnaast heb je een goed technisch inzicht en een ondernemend karakter. Je kunt goed zelfstandig aan de slag en weet altijd zorgvuldig te werk te gaan.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.