Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

Richting binnen: Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

MBO-opleiding
25629
2 jaar
BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker steriele medische hulpmiddelen werk je bij de Centrale sterilisatieafdeling van een ziekenhuis of in een bedrijf. Bij operaties en onderzoeken wordt gebruik gemaakt van medische hulpmiddelen. Na gebruik moeten deze gereinigd, gedesinfecteerd en/of gesteriliseerd worden zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Op deze manier worden besmettingen uitgesloten. Om alle vormen van besmetting uit te sluiten werk je op een gesloten afdeling.

Je zorgt ervoor dat de medische hulpmiddelen op jouw afdeling terechtkomen. Dat doe je door bij de klant langs te gaan. Vervolgens reinig, desinfecteer en steriliseer je volgens vastgestelde procedures. Dit is zeer belangrijk, omdat de veiligheid van patiënten voorop staat. Naast deze werkzaamheden ben je verder bezig om de kwaliteit en hoeveelheden te bewaken van steriele medische hulpmiddelen die opgeslagen liggen in het magazijn. Daarnaast controleer en maak je de apparatuur waarmee je dagelijks werkt schoon en zorg je ervoor dat het in goede technische staat is. Andere werkzaamheden die op jouw pad komen zijn het begeleiden van nieuwe collega’s en stagiaires. Daarnaast blijf je op de hoogte van ontwikkelingen in jouw vakgebied. Er komen steeds nieuwe medische hulpmiddelen bij en de technieken veranderen snel.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding medewerker steriele medische hulpmiddelen leer je alle ins en outs met betrekking tot de instrumenten en de reiniging hiervan. Er zijn namelijk veel regels waar je rekening mee moet houden als het gaat om ontsmetten, steriliseren en verpakken. Daarnaast zal je later werkzaam zijn in een team. Vandaar dat je ook leert samenwerken en communiceren.

Naast de specifieke vakken, krijg je ook te maken met de standaard vakken zoals:
 • Nederlands;
 • Rekenen;
 • Burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
 • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
 • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
 • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
 • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

 • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je voelt je verantwoordelijk voor de veiligheid van de patiënten en werkt daardoor volgens de regels. Je werkt nauwkeurig en volgens een plan. Verder ben je hygiënisch ingesteld en werk je ook zo. Je kunt flexibel inspringen op onverwachte situaties, bent stressbestendig en kunt prioriteiten stellen. Daarnaast ben je sociaal en communicatief vaardig, omdat je met mensen op een verschillend werkniveau moet communiceren. Niet alleen met collega’s, maar bijvoorbeeld ook met artsen en chirurgen. Je bent collegiaal en vindt het leuk om in een teamverband te werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.