Mediamanager

Richting binnen: Mediamanagement

MBO-opleiding
25199
4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als mediamanager, werk je bij reclamebureaus, communicatiebureaus, vormgeefbureaus, multimediabedrijven, webdesignbureaus of audiovisuele bedrijven. Je bent verantwoordelijk voor de mediaprojecten en producties. Bij grotere organisaties ondersteun je accountmanagers, maar bij kleinere bedrijven, ben jij verantwoordelijk voor de klantenrelaties. Je werk is heel diverse, waarbij je altijd denkt vanuit de wensen en behoeften van de klant.

Tijdens je werkzaamheden bezoek je potentiële klanten, deze worden ook wel prospects genoemd. Je maakt reclame voor jouw bedrijf, door presentaties te geven. Je geeft informatie over (cross) mediaproducten. Je komt actief met ideeën en voorstellen over (cross) mediaproducten. Dit laat je zien doormiddel van illustraties. Je vertaalt de wensen en behoeften van de potentiële klant naar concrete campagnes en concepten. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe reclamecampagne zijn of een vernieuwde huisstijl. Naar aanleiding van het gesprek, zet jij de adviezen op papier en stel je een offerte op. Wanneer de offerte getekend is, stem jij met de mediaproductie af welke producten er gemaakt moeten worden en wanneer dit af moet zijn. Hiervoor maak jij een planning, met de daarbij horende middelen en materialen. Tussentijds bewaak je het project en bekijk je of alles binnen het budget wordt uitgevoerd.

In dit veelzijdige beroep, ben jij het visitekaartje van een bedrijf. Tijdens gesprekken met klanten, moet jij goed kunnen luisteren. Als je te snel een product aanbiedt, kan het voor komen dat een klant daar niet op zit te wachten, waardoor de opdracht niet binnengehaald wordt. Je moet ook een groot doorzettingsvermogen hebben. niet alle klanten die jij bezoekt, worden daadwerkelijk klant. Je zult veel te maken krijgen met tegenslagen. Maar je laat je hierdoor niet ontmoedigen en gaat door totdat je een opdracht binnenhaalt. Ook moet je nauwkeurig kunnen plannen. Vaak heb je te maken met deadlines. Jij zorgt ervoor dat de projecten op tijd af zijn, waar je langdurige klantenrelaties aan overhoudt.

Opleidingsinhoud

Je leert hoe verschillende communicatiemiddelen kunnen worden ingezet en hoe je hiermee eventuele klanten kunt adviseren. Vakken die je zult krijgen zijn marketing en communicatie, PR, reclame en promotie. Je leert mediaprojecten te coördineren en hoe je ondernemend in de wereld van de media moet zijn.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent communicatief vaardig en sociaal. Je hebt een interesse in media en weet wat jij wilt. Je bent klantvriendelijk ingesteld en stressbestendig. Je vindt het leuk om met computers en software aan de slag te gaan. Daarnaast ben je creatief en zit je altijd vol goede, vernieuwende ideeën.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - Media, ICT & Design College BOL BBL
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Dordrecht - Da Vinci College BOL BBL
Eindhoven - SintLucas BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Hilversum - ROC van Amsterdam BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.