Eerste Fietstechnicus

Richting binnen: Tweewielertechniek

MBO-opleiding
25230
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Eerste Fietstechnicus kun je aan het werk in een fietsenzaak. Meestal zijn dit kleinere bedrijven die in enkele gevallen zowel fietsen als bromfietsen verkopen.

Als Eerste Fietstechnicus is je werk behoorlijk veelzijdig. Je moet technische vakkennis hebben, maar ook klantgericht zijn en producten kunnen verkopen. Bovendien moet je klanten kunnen adviseren over de keuze voor een bepaald type product en over reparaties of onderhoud dat uitgevoerd dient te worden. Om onderhoud en reparaties goed te kunnen uitvoeren, moet je handig en zelfstandig zijn. Je krijgt een opdracht of werkorder waar op staat wat je moet doen. Je haalt of bestelt de benodigde onderdelen en je controleert je eigen werk.

Fietsen, bromfietsen en scooters krijgen steeds meer technische snufjes. Als Fietstechnicus moet je daar ook alles van weten. Ook wordt het aanbod van fietsen steeds uitgebreider. Naast de ‘gewone’ fiets heb je de racefiets, ATB (voor alle terreinen), city- en mountainbikes, diverse vouwfietsen en ga zo maar door. Als Fietstechnicus kun je je op één van die gebieden specialiseren. De technische werkzaamheden variëren van standaardwerkzaamheden tot relatief complexe werkzaamheden. Complexe werkzaamheden zijn het analyseren en diagnose stellen van complexe storingen en gebreken aan de fiets, het uitvoeren van complexe reparaties en het inschatten van de benodigde tijd en kosten. Nauwkeurig en voorzichtig werken is daarbij een vereiste. Als Eerste Fietstechnicus voer je de werkzaamheden zelfstandig uit en ben je verantwoordelijk voor de uitvoering van je eigen taken en die van minder ervaren collega’s. Als Eerste Fietstechnicus ben je dus behoorlijk allround: technisch deskundig,analytisch, verantwoordelijk, klantgericht, sociaal en communicatief vaardig!

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over fietsen, racefietsen en elektrische fietesen. Je leert alle soorten en maten van binnen en buiten kennen, zodat jij later in je werk alle mogelijke reparaties kunt uitvoeren. Je leert niet alleen sleutelen en behandelt fietstechniek, je wordt ook onderwezen in het uitvoeren van complexe reparaties en elektrotechniek om bijvoorbeeld e-bikes te kunnen repareren. Daarnaast word je getraind in het verkopen en adviseren van klanten.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd handig en sleutelt aan van alles en nog wat. Je hebt een goed technisch inzicht en haalt plezier uit het uitpluizen van technische reparaties en onderhoud. Daarnaast neem jij altijd de leiding als het gaat om het verrichten van werk binnen een groep en zou je graag binnen een werkplaats aan de slag willen gaan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.