Technische informatica, afstudeerrichting ICT-telecom

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Uw mobieltje, DECT-telefoontoestel, Bluetooth -, Internet - en Voice over IP-verbindingen, radio- en TV-signaal (al dan niet draadloos): het zijn allemaal toepassingen van de ICTtelecom. Het vakgebied ICT telecom is voortdurend in ontwikkeling en er zal dus altijd vraag zijn naar hbo-ers met een opleiding ICT telecom. In deze afstudeerrichting gaat u zich verdiepen in de opwekking, transmissie, bewerking en weergave van signalen voor informatie-overdracht. Ook leert u over protocollen, netwerkapparatuur en onderdelen. Voor wie Deze studie is bestemd voor iedereen die werkzaam is in een voor de afstudeerrichting relevante werkomgeving, die zich verder wil ontwikkelen op hbo-niveau richting technische informatica en die zijn carričremogelijkheden wil vergroten.

Opleidingsinhoud

Kerntaken Uw kerntaken zijn: - adviseren en begeleiden bij het gebruik, de bediening en het ontwikkelen van communicatiesystemen en/of oplossingen; - het vaststellen en bewerkstelligen van de benodigde transmissiecapaciteit van netwerken. Meer in het bijzonder: - stelt u vast welke eisen er gesteld moeten worden aan apparatuur, diensten en beveiliging; - ontwerpt en onderhoudt u netwerkschakelingen en managementsystemen van tele- en datanetwerken en voert deze in; - ontwerpt u de netwerkarchitectuur met de complete netwerksystemen voor het verbinden van randapparatuur; - ontwerpt u complete netwerksystemen voor het verbinden van randapparatuur. Mogelijke functies Met deze opleiding kunt u onder andere aan de slag als: - Communications Software Development Engineer; - Software Architect; - Software Project Manager; - Network Architect; - Network Product Architect; - Systems Engineer; - Communications Product Test Engineer; - Hardware Engineer. Studiemethode Een belangrijk component van uw studie is het concurrency-beginsel. Dit betekent dat uw werksituatie een belangrijk onderdeel vormt van uw leerproces. Maar omgekeerd betekent het ook dat u hetgeen u leert tijdens uw opleiding meteen in praktijk kunt brengen. Daarom moet u tijdens de opleiding werkzaam zijn in een voor de opleiding relevante werkomgeving, waarin u ook de praktijkopdrachten uitvoert. Studievorm en -duur Als u de volledige studie in vier jaar wilt afronden, moet u rekenen op ongeveer 15 - 20 studiebelastingsuren per week. Uiteraard mag u langer over uw studie doen. Meerdere studieonderdelen gelijktijdig volgen is ook mogelijk. Uw studiebelasting stijgt dan uiteraard evenredig. U mag natuurlijk ook langer over uw studie doen. Als u recht heeft op vrijstellingen, verkort dat uw studie. Examen U rondt ieder onderdeel af met een schriftelijk examen. Zo behaalt u al tijdens uw studie een aantal waardevolle certificaten.

Vooropleiding

Als basis voor deze opleiding heeft u een HAVO-, VWO- of MBO-diploma met exacte vakken nodig. Heeft u dit niet, maar bent u ouder dan 21 jaar en heeft u een vergelijkbare opleiding gevolgd, dan kunt u een schriftelijk verzoek tot toelating insturen.

Kosten

Het collegegeld bedraagt per studiejaar € 1.950,- of 10 termijnen van € 205,-. Dit bedrag is exclusief de examengelden, de software van MultiSim (€ 135,-) en de hard- en software bij de modules Analoge elektronica (€ 80,-), Digitale elektronica (€ 140,-) en de praktijkmodule microcontrollers (€ 365,-).

Examengelden:
1e jaar ca. € 650,-
2e jaar ca. € 500,-
3e jaar ca. € 500,-
4e jaar ca. € 400,-

Benodigd materiaal
1e jaar ca. € 770,-

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen