Architectuur (M)

HBO-opleiding
44336
3-4 jaar
Voltijd, Deeltijd
Master

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De Masteropleiding Architectuur is een aantrekkelijke en uitdagende leerroute voor mensen die architect willen worden. Het is een pure ontwerpopleiding, waarin de studie gecombineerd wordt met werken in de beroepspraktijk.

De grote praktijkervaring en de diepgaande scholing op technisch en vormgevend gebied biedt je als afgestudeerde Academiestudent een gunstig beroepsperspectief. Je bent direct inzetbaar, want je werkt immers al. Je positie is echter versterkt, omdat je inhoudelijk enorm bent gegroeid en veel te bieden hebt.

Je hebt namelijk niet alleen leren ontwerpen en construeren, maar ook het gehele proces van ontwerpen en bouwen leren kennen: een zeer complexe aangelegenheid, waarbij vele instanties en partijen betrokken zijn. Je hebt leren omgaan met collega’s, aannemers, bouwvakkers, toeleveranciers, technische adviseurs, ambtenaren van gemeentelijke diensten, opdrachtgevers en gebruikers. Je hebt uitgebreid kennis gemaakt met de juridische, sociale, economische en organisatorische grondslagen van het vak. Je hebt leren samenwerken, onderhandelen en ook - als het moet - op je strepen te staan. Je weet wat het betekent om de kwaliteit van een project te bevechten en overeind te houden. Je hebt kortom niet alleen in theorie maar ook in de praktijk geleerd wat het betekent om ontwerper te zijn.

Opleidingsinhoud

Deze uitgangspunten en doelstellingen zijn ook terug te herkennen in de eindkwalificaties van de opleidingen:
  • De opleidingen van de Academie sluiten aan op de wensen en behoeften van het internationale (Europese Architectenrichtlijn) en nationale werkveld (Wet op de architectentitel, WAT).

Na het behalen van het diploma heb je de titel Master of Architecture (MArch) verworven. Je mag je met een Academiediploma onmiddellijk in het architectenregister inschrijven en de titel architect voeren.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

3-4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Wanneer je na het behalen van je master verder wilt studeren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je een tweede master gaan doen (in dat geval kies je voor een master-na-masteropleiding en specialiseer je je nog meer in het door jouw gekozen vakgebied). Je kunt ook doorstuderen aan de hand van een postgraduate opleiding. Dit zijn opleidingen die een vervolg zijn op een academische studie en richten zich op wetenschappelijke verdieping binnen het door jouw gekozen vakgebied. Op deze manier specialiseer je verder en haal je uiteindelijk nog een erkend diploma of erkende titel.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem - ArtEZ Academie voor Art & Design, Theater & Dans, Conservatorium Arnhem Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Maastricht - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.