Hogeschool Rotterdam

Ondernemen (AD)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De Ad ‘Ondernemen’ is bedoeld voor professionals en afgestudeerden uit het mbo, die zich als zelfstandig ondernemer willen vestigen of hun relevante werkervaring willen onderbouwen.

Het 2-jarig Associate–degreeprogramma (Ad) Ondernemen stelt je in staat je verder te ontwikkelen en je kennis te verdiepen als ondernemer. De Ad Ondernemen helpt je een eigen bedrijf te starten of –als je al een bedrijf hebt - dit verder uit te bouwen. Ook wordt binnen bedrijven en organisaties steeds meer een beroep gedaan op ‘ondernemende’ managers. Ook hiervoor leidt het Ad-programma op.

Ad-programma’s leiden op tot een wettelijk erkend Associate degree-diploma. Na afronding van je Ad Ondernemen kun je een eigen onderneming starten of een franchiseonderneming beginnen. Daarnaast leidt de Ad Ondernemen op tot functies als shopmanager, (assistent-) vestigingsmanager, bedrijfsleider of filiaalmanager. Heb je de smaak van het studeren te pakken gekregen dan kun je na het Ad-programma direct instromen in het derde jaar van de hbo-opleiding Small Business en Retail Management.

Deze Ad vormt een brug tussen mbo-niveau 4 en de hbo-opleiding Small Business en Retail Management.

Opleidingsinhoud

De duur van het programma is twee jaar. Het programma richt zich op vier praktijkgestuurde thema’s: ondernemerschap, marketing, finance en communicatieve vaardigheden. Deze thema’s staan ook centraal in de projecten die je tijdens het programma gaat doen. Door deze projecten - maar ook door stages en praktijkopdrachten - vind je aansluiting bij de beroepspraktijk. Door theorievakken diep je jouw specifieke vaardigheden verder uit. De focus op ondernemerschap zorgt ervoor dat je meer inzicht krijgt in jouw positie binnen de arbeidsmarkt. Je leert bedrijfsmatig en commercieel denken, functioneren en presenteren, zodat je jouw producten met vertrouwen op de markt kunt brengen.

De afstudeeropdracht bestaat uit:
  • een strategisch plan voor een bedrijf schrijven en een businessplan voor een door jou op te starten onderneming schrijven en verdedigen;
  • onderdelen voor het Certificaat Ondernemerschap.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.