Hogeschool Rotterdam

Automotive

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Auto’s, vrachtwagens en motoren staan tegenwoordig bol van technieken om duurzamer, zuiniger, veiliger, en sneller te kunnen rijden. Aan die ontwikkelingen kun je als Automotive Engineer een bijdrage leveren. Het oplossen van de problemen met milieu, uitputting van fossiele energiebronnen, filevorming en veiligheid vraagt om jouw expertise!

Automotive houdt zich bezig met alle processen die nodig zijn om een auto of ander voertuig te ontwerpen en te produceren. De druk om schonene, stillere en veiligere voertuigen te maken is enorm in de auto-industrie. De noodzaak om zich te onderscheiden door prestaties van wereldniveau wordt steeds groter. En de snelheid van nieuwe ontwikkelingen neemt in hoog tempo toe. Het antwoord op deze uitdagingen is innovatie.

Het werkveld van de automotive ingenieur beslaat een breed scala aan bedrijven, instituten en bureaus. Zij houden zich onder andere bezig met onderzoek, ontwikkeling en fabricage van voertuigdelen of transport gelieerde producten. Bedrijven, instituten en bureaus in de branche zijn:

 • Kennis R&D instelling (TNO, TüV)
 • Engineeringsbureau’s (PDE, Tegema, VIRO)
 • Onderdelen fabrikanten (TomTom, Inalfa, Philips, SKF)
 • Carrosseriebouwers (Jumbo, Kennis)
 • Voertuigfabrikanten (DAF, VDL)

Opleidingsinhoud

De opleiding Automotive is een vierjarige hbo-opleiding. De opleiding leidt professionals op die bekwaam zijn in het onderzoeken, ontwerpen, ontwikkelen en testen van autotechnische producten en die tevens competent zijn op het gebied van produceren, commercialiseren en verbeteren. Centraal staan:

 • ‘Know what’: welke materialen, welke componenten en functies, welk voertuig wordt ontworpen, verbeterd of geproduceerd?
 • ‘Know how’: op welke wijze wordt de functie of het product gerealiseerd en geproduceerd?

De eerste twee jaar zijn voor iedereen gelijk. Je ontwikkelt engineering vaardigheden, autotechnische kennis en je voert projecten uit voor het bedrijfsleven. Zo gaan theorie en praktijk hand in hand. De laatste twee jaar kun je kiezen voor een verdieping. Je kiest voor de developmentkant (‘know what’) of voor de manufacturingkant (‘know how’). In beide richtingen werk je vanuit technisch perspectief aan je beroepsinhoud en persoonlijke ontwikkeling. Projectmatig werken is daarbij een belangrijke werkvorm. De opleiding heeft toegang tot vele labs: dus je kunt veel opdrachten direct daar uitvoeren.

Vooropleiding

Je wordt toegelaten tot de opleiding Automotive als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma (niveau 4). Een afgestudeerde havist of vwo’er moet bovendien ook nog over het juiste profiel beschikken

Havo
Profiel: C&M, E&M, N&G (Na of NI&T), N&T

Vwo
Profiel: E&M (Na), N&G (Na of NI&T, N&T

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Automotive is een hbo-bacheloropleiding. De nadruk ligt op duurzame aandrijflijnen (hybride autosystemen, elektrische aandrijving, motoren met nabehandelingsystemen) en integrale voertuigveiligheid (verkeersveiligheid en voertuigsystemen, geavanceerde bestuurder-hulpsystemen) voor zowel lichte als zware voertuigen. Met behulp van (computer)modellen kan het gehele proces van concept tot getest en gevalideerd prototype uiterst snel worden voltooid. Ook ligt de nadruk op het produceren van voertuigen en voertuigonderdelen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.