HZ University of Applied Sciences

HBO-ICT

HBO-opleiding
30020
2 jaar
Voltijd, Deeltijd
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bijna alle sectoren hebben wel met ICT te maken. Na je afstuderen kun je dan ook alle kanten op. Je start bijvoorbeeld als software engineer, systeemontwikkelaar of informatieanalist in een commerciële of non-profit organisatie.

Sofware engineer
Als software engineer ontwerp en bouw je software en ben je bezig met programmeren en het testen ervan. Je werkt veel samen met klanten en collega’s om een zo compleet en gebruiksvriendelijk programma op te leveren.

Informatieanalist
Als informatieanalist analyseer je het bedrijfsproces en alle informatiestromen binnen een organisatie. Je brengt hierin veranderingen aan die het bedrijf efficiënter helpen te werken. Uit grondige analyses komen gegevens naar voren die je gebruikt om oplossingen voor problemen in het automatiseringsproces te ontwikkelen. Je adviseert over de benodigde hardware en de beste manieren om een informatiesysteem in te voeren.

Opleidingsinhoud

In het eerste kwartaal maak jij kennis met wat een ICT’er zoal moet kunnen. En, je ontdekt hoe je dat tijdens de opleiding gaat leren. Je werkt daarvoor aan een aantal opdrachten rondom webtechnologie. Je gaat aan de slag met grotere projecten van echte opdrachtgevers. Na het eerste jaar kun je software ontwikkelen voor verschillende media en devices, passend bij de wensen en eisen van een gebruiker.

Na het 1e jaar ben je vrijer in de keuze van die projecten en de aspecten die je gaat leren.

Je gaat aan de slag met onder meer het dieper analyseren van software, het ontwerpen van gebruikersinteractie en bouwen van complexere applicaties. Je volgt je een minor (specialisatie) op de HZ of op een andere hogeschool in je tweede of vierde jaar. In het vierde jaar loop je stage bij een bedrijf naar keuze en voer je een afstudeeronderzoek uit.

Vooropleiding

havo of vwo-diploma. Voor deze opleiding gelden geen eisen voor je gekozen profiel of vakken.
  • mbo-diploma niveau 4

21+ Toets
Voldoe je niet aan de toelatingseisen voor deze opleiding en ben je op 1 september 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (colloquium doctum).

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

Naast het bepaalde collegegeld van €2006,- zijn er kosten verbonden aan bijvoorbeeld online boeken, tijdschriften en software. Deze kosten zijn gemiddeld €250,- per studiejaar. Ook zijn er kosten verbonden aan excursies. Deze kosten bedragen in totaal ongeveer €100,-.

Het is verplicht om een eigen laptop te hebben.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Plaatsen / leslocaties

Vlissingen

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

ICT is niet meer weg te denken. Als ICT’ er bouw, ontwerp en adviseer je over informatiesystemen die goed, snel en veilig werken voor de gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan webshops of de nieuwste applicaties. Daarnaast houd je je bezig met het analyseren en verzamelen van data. Je houdt je tijdens de opleiding dus niet alleen bezig met de technische kant van informatica, zoals programmeren, software ontwikkelen en ontwerpen, maar je kijkt ook hoe bedrijfsprocessen verbeterd kunnen worden.

Naast je interesse voor technologische ontwikkelingen, ben je nieuwsgierig en creatief. Wil jij straks aan de slag als applicatieontwikkelaar, ICT-consultant of programmeur in het bedrijfsleven of de overheid? Met de opleiding ICT aan de HZ word je opgeleid tot een technische alleskunner die straks overal aan de slag kan!

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal
Amsterdam - Hogeschool van Amsterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Arnhem, Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Den Haag, Zoetermeer, Delft - De Haagse Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Eindhoven, Tilburg - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Enschede, Deventer - Saxion Voltijd Deeltijd Duaal
Groningen - Hanzehogeschool Groningen Voltijd Deeltijd Duaal
Heerlen, Sittard - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Leeuwarden - NHL Stenden Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Middelburg - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal
Zwolle, Almere - Christelijke Hogeschool Windesheim Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.