HZ University of Applied Sciences

Technische Bedrijfskunde (Ad)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De studie technische Bedrijfskunde (Associate degree) staat officieel geregistreerd als Associate Degree-opleiding Technische Bedrijfskunde leidt tot de graad Associate Degree in Engineering.

De tweejarige Associate degree Technische Bedrijfskunde is een aanvulling op het palet van bedrijfsmanagement opleidingen. U groeit in slechts 2 jaar door naar een hoger niveau en de studie is te combineren met werk. Heeft u na dit hbo-programma toch nog behoefte aan een volledig hbo-diploma, dan kunt u dit alsnog behalen. U bent na het behalen van het diploma Associate degree direct toelaatbaar tot de bachelor-opleiding Technische Bedrijfskunde. De resterende studieduur is dan nog ongeveer 2 jaar.

Het diploma Associate degree Technische Bedrijfskunde biedt u tal van mogelijkheden om verder te groeien binnen of buiten de organisatie waar u werkzaam bent. Het hbo-programma leidt op tot breed inzetbare managers, met name bij die bedrijven waar de technische component belangrijk is in de bedrijfsvoering. De mogelijke functies zijn zeer divers. Bij veel bedrijven is behoefte aan flexibele mensen, die een goede kijk hebben op bedrijfsprocessen en die verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen voor de aansturing daarvan. Te denken valt aan functies als projectleider, teamleider, werkvoorbereider, en diverse functies op het gebied van inkoop, verkoop, marketing en financiën. Bij kleinere bedrijven is de bedrijfskundige vaak de rechterhand van de directeur. En ook als u overweegt zelf een bedrijf te starten dan biedt dit hbo-programma daarvoor een goede basis.

Opleidingsinhoud

De inhoud van de studie steunt op vijf pijlers: Mens, Organisatie, Techniek, Economie en Logistiek. Daaronder valt een breed scala aan vakken zoals management & organisatie, sociologie, personeelsmanagement, recht, Nederlands, Engels, fabricagetechnieken, logistiek, statistiek, wiskunde, bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie, marketing etc.

Tijdens de studie krijgt u inzicht in de verschillende processen binnen een bedrijf. U leert hoe deze bedrijfsprocessen elkaar beïnvloeden en hoe u ze kunt sturen voor een optimaal resultaat.

De theorie heeft een duidelijke plaats, maar is steeds gekoppeld aan praktische vraagstukken. Daarom werkt u tijdens het hbo-programma aan praktijkopdrachten. Vaak zoekt u zelf naar de theorie die u nodig hebt om een praktijkopdracht goed uit te voeren.

In het eerste jaar wordt de theoretische kennis toegepast in “cases”, die u samen met medestudenten uitwerkt. In het tweede jaar voert u opdrachten uit voor bedrijven. De studie wordt afgesloten met een afstudeerstage van een half jaar. Tijdens het afstuderen gaat u samen met een medestudent een verbetertraject uitvoeren bij een bedrijf. U voert voor het bedrijf een onderzoek uit naar concrete verbeteringsmogelijkheden, doet voorstellen voor de invoering ervan en ondersteunt de feitelijke invoering.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na het behalen van een associate degree-opleiding kun je een hbo-bacheloropleiding doen. Vaak kun je de hbo-bacheloropleiding in een verkort traject volgen. Ook kun je met een associate degree-diploma doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Eindhoven - Fontys Hogescholen Voltijd Deeltijd Duaal
Vlissingen - HZ University of Applied Sciences Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.