Medische hulpverlening

HBO-opleiding
30023
4 jaar
Voltijd, Duaal
Bachelor

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je graag aan het werk op de ambulance of in de operatiekamer en wil je zelfstandig ondersteuning bieden op het gebied van medisch-technische zorg? Volg dan de opleiding Medische Hulpverlening!

Als medisch hulpverlener ga je als vakspecialist op hbo-niveau aan de slag op de ambulance of in de operatiekamer. Je voert zelf medische taken uit, onder supervisie van de medisch specialist.

Je bent in staat diagnostisch onderzoek te verrichten, zelf diagnoses te stellen en therapeutisch te handelen. Daarnaast lever je een bijdrage aan de kennisontwikkeling binnen jouw specialisatie. Je werkt met de nieuwste medische technologieën en beschikt over de benodigde communicatieve vaardigheden.

Als afgestudeerd medisch hulpverlener oefen je een nieuwe functie uit die tot op heden alleen door verpleegkundigen of anders opgeleiden werd gedaan. Dat brengt je in een unieke positie die vraagt om een pioniersaanpak.

Opleidingsinhoud

Studieopbouw

Basisvakken
Communicatie, Presentatietechnieken, Onderzoeksvaardigheden, Beleid & Ontwikkeling

Curriculum
Anatomie, Farmacologie, Fysiologie, Ziekteleer (pathologie), Lichamelijke diagnostiek, Instrumentele diagnostiek, Technische vaardigheden

Het eerste jaar
In het eerste jaar maak je kennis met de gezondheidszorg in het algemeen en met de werkvelden anesthesie, operatiekamer en ambulancedienst. Er wordt een stevig fundament gelegd voor de kennis die je in de latere fase van je opleiding nodig hebt. Je leert daarnaast veel op het gebied van medisch technisch handelen en je krijgt inzicht in een groot aantal ziekentebeelden. Ook leer je goed te communiceren en samen te werken, om als professional in de zorg te kunnen functioneren.

na het eerste jaar
In het tweede jaar wordt je kennisbasis verder ontwikkeld en bereid je je voor op één van de afstudeerdifferentiaties: anesthesiologische, operatieve of ambulancezorg. Je maakt kennis met één van deze velden, en mag -met een ervaren professional- een kijkje nemen in de praktijk. In het derde jaar ga je drie dagen per week zelf in de praktijk aan de slag en volg je twee dagen theorieonderwijs. In het vierde jaar kies je een zogeheten minor en rond je de studie af met je afstudeerproject.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Nijmegen - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal
Utrecht - Hogeschool Utrecht Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.