Hogeschool Utrecht

AD Schrijftolk

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een schrijftolk vormt de schakel tussen dove/slechthorende en horende mensen. Hij typt het gesproken Nederlands – op spreeksnelheid – op een speciaal toetsenbord.

De dove/slechthorende leest het geschreven Nederlands mee op een laptop of op een beamerscherm. Zo wordt communicatie tussen dove of slechthorende en horende mensen, in allerlei situaties, vergemakkelijkt.

Het tweejarige programma Associate degree Schrijftolk is een onderdeel binnen de bacheloropleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal. Nadat je de Associate degree hebt afgerond kun je aan het werk als schrijftolk. Ook is het mogelijk om in twee jaar je bachelordiploma Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) te behalen.

Opleidingsduur

4 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.