ROC de Leijgraaf

Assistent installatie (Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek) (1)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als assistent installatie werk je in de sector installatietechniek. Je bent voornamelijk werkzaam bij mensen thuis of op bouwplaatsen. De bedrijven waarbij je in dienst bent, voeren werkzaamheden uit op het gebied van koude en warmte techniek, installatietechniek, werktuigbouw of elektrotechniek. Je werkt onder begeleiding van een vakman of leidinggevende, waarbij je een assisterende en een uitvoerende rol hebt.

Tijdens je werkzaamheden assisteer je een ervaren medewerker bij het ophangen van radiatoren, het testen van apparaten op de juiste werking ervan of het trekken van kabels. Daarnaast boor je bevestigingsgaten en maak je kabels of leiding op maat. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verwarmingen of airco’s. Voor de installatiewerkzaamheden moet jij zorgen voor een goede voorbereiding. Dit betekent dat je de juiste materialen en gereedschappen klaarlegt voor gebruik.

In dit beroep werk je veel met je handen en leer je dagelijks steeds meer van het vak techniek. Het komt regelmatig voor dat je bij een klant aan het werk bent. Je moet dus netjes, nauwkeurig en veilig kunnen werken en je werkplek goed schoon kunnen achterlaten. Als assistent moet je veel overleggen met je collega’s en moet je op tijd de hulp inschakelen van een vakman.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

  • Voor het volgen van een assistentenopleiding gelden geen toelatingseisen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.