ROC van Twente

Gastronoom/sommelier

Richting binnen: Medewerker Bediening / Café-bar

MBO-opleiding
25169
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als gastronoom of sommelier werk je bij kleine specialistische horecabedrijven of luxe restaurants. Je geeft adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties. Je werkt over het algemeen zelfstandig waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt. Jij bent de aangewezen persoon als het om wijnen, dranken en spijzen gaat.

Tijdens je werkzaamheden geef je gasten informatie over de opbouw van de wijnkaart en over de smaak, samenstelling en herkomst ervan. Op verzoek van een gast, leg jij uit welke wijn bij een gerecht past en welke juist wel of niet gekozen kan worden. Je bekijkt wat de ervaringen van collega’s en gasten zijn omtrent wijnen. Hieruit analyseer je nieuwe inzichten in de gastronomie en menuleer. In overleg met de keuken selecteer jij wijnen die passen bij gerechten. je voer prijsberekeningen uit en je hebt contact met leveranciers. Ook stel je wijnkaarten samen en doe je nieuwe suggesties op voor de drankenkaart. Samen met de leidinggevende registreer je de gewerkte uren van het personeel en je houdt de omzet bij.

In dit beroep is het belangrijk dat je goed naar de wensen en behoeften van de gasten luistert. Alle adviezen die jij aan hen geeft zijn gebaseerd op hun voorkeuren. Je hebt een groot doorzettingsvermogen, omdat je altijd de beste service wilt verlenen aan gasten. Hierbij verricht je extra krachtinspanning en weet je het hoofd boven water te houden tijdens drukke tijden. Je moet op een nette en sociale manier kunnen communiceren. Dit omdat je in luxe horecagelegenheden werkt. Tenslotte heb je een commerciële instelling. Je houdt goed het overzicht tussen kosten en baten en denkt mee met de groei van het bedrijf.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding gastronoom/sommelier ga je je bezig houden met verschillende aspecten op gebied van horeca. Je gaat leren adviezen te geven met betrekking tot het combineren van dranken en gerechten. Je leert omgaan met klanten. De opleiding bestaat uit zowel theorie als praktijk. Tijdens deze opleiding word er veel aandacht besteed voor de praktijk. De praktijk pas je toe in een erkend leerbedrijf (een restaurant met een horeca-cao). Je basisvakken bestaan uit Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap. Naast je algemene vakken kun je o.a. personeelsmanagement, restaurantmanagement en voeding- en drankleer, wijn- en spijscombinaties als vakken krijgen. Alles om jouw gasten de beste ervaring te kunnen bieden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Horeca is jouw passie. Je kan goed werken in teamverband. Voor jou zijn wisselende werktijden en drukte geen probleem. Je bent een harde werker en steekt graag de handen uit de mouwen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Centrum - Zadkine BOL BBL
Tilburg - De Rooi Pannen BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.