ROC Mondriaan

Eerste Scootertechnicus

Richting binnen: Tweewielertechniek

MBO-opleiding
25233
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als eerste scootertechnicus ben je werkzaam in een scooter- / fietsenzaak. Dit zijn meestal kleine bedrijven die in sommige gevallen zowel scooters als fietsen verkopen. Je hebt een uitvoerende rol, omdat je reparaties en onderhoud aan scooters verricht. Daarnaast heb je ook een coördinerende rol, omdat je leerlingen en minder ervaren collega’s begeleidt en helpt wanneer zij er niet uitkomen.

Je ontvangt een opdracht om onderhoud uit te voeren. Hierbij raadpleeg je handboeken en verzamel je de juiste gereedschappen. Tijdens je werkzaamheden vervang je accu’s of bougies. Je stelt diagnoses vast, bijvoorbeeld dat van een motor die stottert. Jij bent hiermee verantwoordelijk voor de reparaties die moeilijker uit te voeren zijn. Wanneer je een reparatie uitgevoerd hebt, test je de onderdelen en maak je een proefrit met de scooter. Naast de technische werkzaamheden heb je ook commerciële taken en verantwoordelijkheden. Je adviseert klanten over de technische aspecten van scooters en je draagt zorg bij de verkoop ervan.

Als eerste scootertechnicus heb je zowel technische als commerciële taken. De technische werkzaamheden overleg je met de andere scootertechnici, waarover jij de leiding hebt. Jij moet hen op een duidelijke manier uitleggen welke werkzaamheden zij moeten uivoeren. Ook moet je op een snelle manier de juiste informatie kunnen achterhalen. Dit kunnen bijvoorbeeld digitale handleidingen zijn. De commerciële werkzaamheden houden in dat je klanten goed adviseert over scooters, zodat je een grote netwerk erop nahoudt. Je zorgt hiermee voor een vaste klantenkring, die voor mond-tot-mond reclame zorgen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het repareren en onderhouden van scooters en brommers. Alle onderdelen die jij later moet repareren komen tijdens de studie aan bod. Je leert hoe je collega’s aanstuurt en begeleid. Het opstellen van planningen en oplossen van complexe problemen aan onderdelen wordt daarnaast behandeld. Je leert het monteren van onderdelen en verbetert je vaardigheden als verkoper van scooters en brommers. Alles om zo goed mogelijk aan de slag te kunnen gaan na het behalen van je diploma!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een affiniteit met voertuigen en sleutelt graag aan scooters en fietsen. Je hebt leiderschapskwaliteiten en beschikt over een goed technisch inzicht. Je beschikt over een ondernemende instelling en hebt goede communicatieve vaardigheden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.