Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche

Richting binnen: Verkoopadviseur Mobiliteitsbranche

MBO-opleiding
25239
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als verkoopadviseur mobiliteitsbranche kun je aan de slag bij bedrijven die actief zijn in de mobiliteitsbranche. Je kunt onder meer aan het werk bij bedrijven die zich bezig houden met de verkoop van personenauto’s.

Als verkoopadviseur personenauto’s werk je zelfstandig in de showroom van het bedrijf. Je hebt alle kennis in huis over personenauto’s. Je bent een specialist in het verkopen van personenauto’s. Je kent de verschillende type klanten en je kunt een goede inschatting maken van het gedrag van deze klanten. Je luistert goed naar de wensen en behoeften van de klant en kunt daarop inspelen. Je zorgt er verder voor dat alle werkzaamheden van presentatie tot aflevering van het product geregeld zijn. Je onderhandeld over de prijzen en maakt offertes op. Ook kijk je wat de inruilwaardes zijn van auto’s.

In dit beroep moet je een goede inlevingsvermogen hebben. Dit bereik je door goed te luisteren en te achterhalen wat een potentiële klant precies wil. Je hebt veel doorzettingsvermogen. Dit omdat niet alle verkoopgesprekken tot werkelijke verkoop leiden. Je moet dus goed om kunnen omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. Je ziet commerciële kansen en benut deze. Hiermee houd je rekening dat je een adviserende rol hebt. Het uiteindelijke doel is om een tevreden klant te erbij te hebben.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot verkoopadviseur mobiliteitsbranche leer je hoe je verkoopgesprekken voert en advies geeft. Daarnaast leer je alles over de specificaties van de auto en krijg je les in marketing en financiering.

De algemene vakken waarmee je te maken krijgt zijn:
 • Nederlands;
 • Engels;
 • Rekenen;
 • Loopbaan en Burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als verkoperadviseur mobiliteitsbranche is het belangrijk dat je, naast een flotte babbel, ook kennis van zaken hebt. Je geeft gedegen en eerlijk advies waardoor de klant met een goed gevoel de showroom verlaat.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.