Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als verkoopadviseur mobiliteitsbranche kun je aan de slag bij bedrijven die actief zijn in de mobiliteitsbranche. Je kunt onder meer aan het werk bij bedrijven die zich bezig houden met de verkoop van personenauto’s.Als verkoopadviseur personenauto’s werk je zelfstandig in de showroom van het bedrijf. Je hebt alle kennis in huis over personenauto’s. Je bent een specialist in het verkopen van personenauto’s. Je kent de verschillende type klanten en je kunt een goede inschatting maken van het gedrag van deze klanten. Je luistert goed naar de wensen en behoeften van de klant en kunt daarop inspelen. Je zorgt er verder voor dat alle werkzaamheden van presentatie tot aflevering van het product geregeld zijn. Je onderhandeld over de prijzen en maakt offertes op. Ook kijk je wat de inruilwaardes zijn van auto’s.
In dit beroep moet je een goede inlevingsvermogen hebben. Dit bereik je door goed te luisteren en te achterhalen wat een potentiële klant precies wil. Je hebt veel doorzettingsvermogen. Dit omdat niet alle verkoopgesprekken tot werkelijke verkoop leiden. Je moet dus goed om kunnen omgaan met tegenslagen en teleurstellingen. Je ziet commerciële kansen en benut deze. Hiermee houd je rekening dat je een adviserende rol hebt. Het uiteindelijke doel is om een tevreden klant te erbij te hebben.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding tot verkoopadviseur mobiliteitsbranche leer je hoe je verkoopgesprekken voert en advies geeft. Daarnaast leer je alles over de specificaties van de auto en krijg je les in marketing en financiering.De algemene vakken waarmee je te maken krijgt zijn:
- Nederlands;
- Engels;
- Rekenen;
- Loopbaan en Burgerschap.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
- minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
- een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
- heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.