EDUmatch

Balie-/shopmedewerker (2)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Balie-/schopmedewerker werk je in diverse branches in de groothandel. Dit zijn bedrijven met grote magazijnen waar klanten hun producten kopen. Jij helpt de klanten bij het afhalen of kopen van hun orders. Bij een horeca groothandel betekent dit bijvoorbeeld dat je restauranteigenaren helpt bij het vinden van de juiste producten in het winkelmagazijn.

Tijdens je werkzaamheden ontvang je goederen van de leverancier of help je klanten bij de balie. Wanneer goederen binnenkomen, controleer je doormiddel van een pakbon of de bestelling goed is. Je controleer de aantallen en de kwaliteit van de bezorgde goederen. Indien er iets niet klopt, overleg je dit met je leidinggevende. Je verkoopt goederen of je haalt deze uit de magazijn om het verzendklaar te maken voor een klant. Vervolgens handel je dit administratief af. Wanneer klanten vragen hebben, ben jij degene die hen op een juiste manier te woord staat en hen goede advies geeft.

Je hebt een professionele en servicegerichte houding. Je luistert goed naar de klant om zo de juiste advies te kunnen geven. Ook moet je een commerciŽle instelling hebben. Je toont inlevingsvermogen. Dit omdat je ervoor zorgt dat er goederen verkocht worden. Als jij een klant geen goede advies geeft over een product, dan koopt diegene het bij een andere groothandel. Je moet makkelijk overweg kunnen met bestelsystemen, want in opdracht van je leidinggevende doe jij de bestellingen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriŽle regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 Ä 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.