EDUmatch

Assistent afbouw (1)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Assistent afbouw werk je bij stukadoorsbedrijven, dekvloerenbedrijven of plafond/wandbedrijven. Via deze bedrijven werk je op verschillende plaatsen, zoals scholen, woonhuizen, ziekenhuizen of kantoorgebouwen. Je zorgt ervoor dat gebouwen er netjes uit zien en bestand zijn tegen het dagelijks gebruik Als assistent zorg jij ervoor dat de vakman zijn of haar werkzaamheden makkelijker kan verrichten. Net als jij zijn deze vakmensen ook begonnen als assistent in de afbouw.

Tijdens je werkzaamheden zorg je dat het werk voorbereid wordt. Je verzamelt materialen en gereedschappen . Je plakt en dekt objecten af die in ruimtes staan, zodat deze niet beschadigd of vies raken. In de afbouw heb je bijna altijd te maken met ondergronden, vooral bij dekvloeren en stucwerk. Je zorgt dat de ondergrond goed schoon is, eventueel haal je loszittende delen weg. Bij plafond- of wandmontage heb je te maken met onderhoudswerkzaamheden waarbij je wanden en plafonds moet demonteren. Bij deze werkzaamheden werk je altijd onder begeleiding van een ervaren collega of vakman. Van hen krijg je gerichte instructies om dekvloeren, strucwerk en plafond- of wandsystemen aan te brengen.

In dit beroep moet je goed kunnen overleggen en samenwerken. Je assisteert je leidinggevende en je voert de werkzaamheden in goed overleg af met diegene. Het doel hiervan is dat het werk soepel en snel uitgevoerd kan worden. Ook moet je goed omgaan met de materialen. Er mag niet onnodig materiaal verspild worden en je moet er veilig mee overweg kunnen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

  • Voor het volgen van een assistentenopleiding gelden geen toelatingseisen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.