STC mbo college

Machinist Railvervoer

Richting binnen: Machinist Railvervoer

MBO-opleiding
25613
3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Machinist Railvervoer werk je bij spoorwegondernemingen die goederenvervoer als commerciële activiteit uitvoeren of bij (commerciële) spoorwegondernemingen die het personenvervoer verzorgen. De spoorvoertuigen die ze hebben rijden voornamelijk op het spoorwegennet van Nederland.

Je werkplek is voornamelijk in de cabine van de locomotief (in alle mogelijke varianten). Wanneer de trein technisch gecontroleerd moet worden doe je dit veelal op stations, rangeerterreinen, emplacementen, terminals en buitendienst gestelde sporen. Rangeren, besturen en controleren van spoorvoertuigen is hetgeen waarvoor je voornamelijk wordt ingezet. Ter voorbereiding op de werkzaamheden zorg je ervoor dat je op de hoogte bent van de planning en de gewijzigde en/of nieuwe situatie op het spoorwegnet. Wanneer er storingen en onregelmatigheden zijn ben jij degene die hier adequaat mee omgaat en je neemt maatregelen om de veiligheid van mens, milieu en lading te garanderen. Je zorgt ervoor dat reizigers goed geïnformeerd worden en dat ze veilig en wel aan komen op plaats van bestemming.

Tijdens je werk blijf je waakzaam en alert. Je moet stressbestendig en stabiel zijn. Soms heb je te maken met krappe deadlines maar je volgt altijd aan de routines en beperkt de risico's binnen de gestelde kaders.

Spreken de werkzaamheden van Machinist Railvervoer je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je hoe je met een trein rijdt op het spoorwegennet. Je leert hoe je jouw weg vind binnen de cabine van een locomotief. Dit kunnen goederen of personentreinen zijn. Jij weet alles over beide na het voltooien van je opleiding. Je leert hoe je omgaat met storingen en onregelmatigheden en leert ervoor zorgen dat reizigers altijd goed geïnformeerd worden en veilig vervoerd kunnen worden. Daarnaast leer jij hoe je het materiaal technisch controleert en het af- en aankoppelen van wagons.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent verantwoordelijk en hebt een affiniteit met treinen. Je bent technisch ingesteld en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Daarna is het van belang dat je stressbestendig kunt handelen en het niet erg vind om zelfstandig aan de slag te gaan als het aankomt op je toekomstige werkzaamheden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Rotterdam - STC mbo college BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.