Hogeschool Rotterdam

Sociaal FinanciŽle Dienstverlening (deeltijd)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als sociaal dienstverlener adviseer of begeleid je mensen individueel of in groepen bij financiŽle problemen. Je betrekt hierbij sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke omstandigheden, hebt daarbij oog voor diversiteit en je zorgt voor aansluiting op de leefwereld van de cliŽnt. Daarnaast is je aanpak gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid van de cliŽnt. Ook heeft een sociaal financieel dienstverlener een coŲrdinerende functie binnen de organisatie en werkt hij/zij samen met partners in de wijk.

Met betrekking tot verdieping en verbreding ten opzichte van de mbo-opleidingen wordt er in het Ad-- programma Sociaal FinanciŽle Dienstverlening extra aandacht besteed aan:
 • het sociale aspect van het beroep
 • communicatieve vaardigheden
 • het stimuleren van de zelfredzaamheid van de cliŽnt
 • de onderzoekende rol
 • de actieve uitvoeringsrol
 • de verbindende rol (samenwerking met partners)

Opleidingsinhoud

De opleiding duurt twee jaar waarin je werkt aan het ontwikkelen van competenties op het gebied van:
 • werken met de cliŽnt
 • werken in een organisatie
 • professionaliseren

De opleiding is praktijkgericht: je doet deze studie naast je werk. Dat betekent dat je dingen die je leert direct toepast op je werk, en andersom. Je wordt uiteindelijk zowel door een begeleider van je werk als door een docent beoordeeld. Zij beoordelen je op basis van het competentieprofiel van de opleiding.

Tijdens jaar twee ga je jezelf doorontwikkelen op het competentieprofiel van de opleiding. In jaar ťťn heb je naast je werk een basis gelegd met het competentieprofiel. Dit jaar werk je toe naar afstudeerniveau en ga je uiteindelijk afstuderen met een afstudeeropdracht. De begeleiders vanuit school en je werk beoordelen je behaalde niveau tijdens het afstuderen. Zij hebben daarmee een belangrijke stem in het beoordelen van het beoogde eindniveau.

Vooropleiding

Informeer naar de toelatingseisen bij de instelling van jouw keuze.

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2016/2017 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op
Ä 1.984,00.

 • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de Ä 1.240,- en de Ä 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Vervolgopleiding

Nadat je de Associate degree hebt behaald, kun je eventueel doorstromen naar de bacheloropleiding Social Work van Hogeschool Rotterdam. Het programma daarvan sluit aan op de Ad Sociaal FinanciŽle Dienstverlening. Je kunt dan in twee jaar je bachelor behalen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.