AD Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs

HBO-opleiding
80098
2 jaar
HBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De Associate degree Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs leidt op tot de graad Associate Degree in Education.

Met dit programma doe je al lerend en werkend technische, pedagogische én didactische kennis op. Zo leer je in het onderwijskundige deel leerlingen te begeleiden en les te geven. Er wordt competentiegericht gewerkt. Dat houdt in dat je praktisch en praktijkgericht aan de slag gaat met beroepsproducten. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van een lessenserie of het doen van onderzoek naar methodieken voor onderwijs. Je werkt veel samen in kleine groepen en er wordt alles aan gedaan om het opleidingsprogramma zo passend mogelijk te maken.

Het Associate degree-programma Onderwijsondersteuner Technisch Beroepsonderwijs/Praktijkopleider of praktijkdocent kent de volgende uitstroomprofielen:

  • Bouwtechniek
  • Elektrotechniek,
  • Installatietechniek,
  • Mechanische Techniek (Metaal, Elektro-Installatietechniek)
  • Motorvoertuigentechniek

Vooropleiding

Je bent toelaatbaar tot het Ad-programma als je minimaal een mbo-opleiding hebt afgerond op niveau 4 (middenkader- of specialistenopleiding) Daarnaast heb je minimaal 2 jaar werkervaring in de techniek. Ervaring als praktijkopleider is een pré. Heb je niet de juiste diploma's maar wel veel praktijkervaring, dan kan toelating toch mogelijk zijn. Neem contact met de instelling naar keuze voor meer informatie.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2014/2015 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op
€ 1.906,00.

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen