Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Een functioneel beheerder richt zich op processen en activiteiten die nodig zijn voor de instandhouding en ontwikkeling van de informatievoorziening. Het draait om beleid, architectuur, sturing, ondersteuning, beheer en aanpassingen van de informatievoorziening. Daarnaast vormt het vertalen van de wensen van een organisatie richting leveranciers van IT-diensten en IT-oplossingen een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Voor wie aan de slag wil als functioneel beheerder, is het HBO-deelprogramma Functioneel Beheer uitermate geschikt.Deze opleiding is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bedrijfskundige Informatica van Hogeschool. Je behaalt 19 studiepunten (EC’s) en krijgt bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding vrijstelling voor de module Functioneel Beheer. Daarnaast worden tijdens de studie maar liefst 5 EXIN-certificaten behaald.
Voor wie is het HBO-deelprogramma Functioneel Beheer bestemd
De opleiding is onmisbaar voor iedereen die verantwoordelijk wordt voor het functioneel beheer binnen zijn of haar organisatie. Ook voor degenen die al ervaring hebben met het beheer van informatiesystemen is de opleiding nuttig. De opleiding is aan te bevelen voor iedereen die zich bezighoudt met de bedrijfskundige kant van informatica en professioneel (en gecertificeerd) met beheer wil omgaan.
Opleidingsinhoud
De opleiding bestaat uit 4 Foundation-modules en een Professional-module.Business Information Management Foundation (gebaseerd op BiSL)
Vanaf 2005 is er een standaard voor informatiemanagementstructuren: de Business Information Services Library (BiSL). De BiSL is het uitgangspunt voor deze module.
TMap Test Engineer (TMPF)
Het voorbereiden, specificeren en uitvoeren van testen wordt behandeld. Evenals welke technieken, infrastructuur en hulpmiddelen hiervoor gehanteerd kunnen worden en hoe dit past binnen de fasering van een testproces. Dit geeft een beginnend professional voldoende bagage mee om over de “schutting” heen te kunnen kijken. Het betekent dat je als tester kunt meedenken en meepraten met testmanagers over het verbeteren en het geautomatiseerd ondersteunen van het testproces.
Informatiesystemen Foundation
Informatiesystemen ondersteunen processen binnen een organisatie en kunnen voor diverse onderwerpen, disciplines, functies en taken worden ingezet. Deze module behandelt het onderwerp informatiesystemen vanuit verschillende manieren van inzetbaarheid en gebruik. De belangrijkste begrippen, componenten en toepassingen komen aan bod. De belangrijkste thema's en fasen uit de life cycle van systemen worden overzichtelijk in beeld gebracht.
Professionele Communicatie Foundation
In de module Professionele Communicatie Foundation komen diverse aspecten van communicatie aan bod die van toepassing zijn voor IT’ers. Maar de module is niet alleen geschikt voor (aankomend) IT’ers, hij is een prima basis voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met andere mensen, collega’s en klanten. Na afloop van de module kunnen situaties en structuren in de dagelijkse communicatie worden herkend.
Functioneel Beheer Professional
De Professional-module voor de Functioneel Beheerder is Functioneel Beheer Professional en geeft op praktische wijze invulling aan de volgende onderwerpen:
- Gebruiksbeheer
- Functionaliteitenbeheer
- Wijzigingenbeheer
Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Een essentieel onderdeel is de dvd met een heldere toelichting uit de theorie en praktijk op de module Business Information Management Foundation.
Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen te worden aangeschaft.
Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.
Examen
De opleiding bestaat uit meerdere Foundation-modules en een Professional module. Alle afzonderlijke modules worden afgesloten met een examen. Succesvolle afronding van een examen geeft recht op een EXIN-certificaat. Dit certificaat staat garant voor onafhankelijkheid en internationale erkenning.
De examens worden computergestuurd afgenomen in vijf studiecentra van de Open Universiteit. Deze bevinden zich in Alkmaar, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en Zwolle. Je kunt iedere werkdag examen doen.
Examengeld
Kijk voor de actuele examenkosten op www.exin.nl.
Diploma
Wanneer alle modules met een voldoende zijn afgerond, krijgt de student het diploma HBO-deelprogramma Functioneel Beheer van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding.