Touringcarchauffeur

Richting binnen: Chauffeur Goederenvervoer

MBO-opleiding
25553
2 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In je werk als Touringcarchauffeur vervoer je personen in een touringcar, eventueel voorzien van een aanhangwagen of ski-bak. Dit vindt plaats binnen de door wet- en regelgeving bepaalde kaders. Als Touringcarchauffeur werk je in de infrastructuur van Nederland en andere Europese landen. De chauffeur heeft te maken met onregelmatige diensten. In de touringcarbranche worden verschillende vormen van vervoer onderscheiden, onder andere schoolvervoer, groepsvervoer voor bedrijven, versterkingsritten voor het openbaar vervoer, dagtochten en meerdaagse reizen in binnen- en buitenland

Voor elke reis geldt dat de Touringcarchauffeur het visitekaartje is van het bedrijf waar hij voor werkt maar ook voor de bedrijfstak. Van jou als Touringcarchauffeur wordt verwacht dat je klantvriendelijk en een behulpzame gastheer bent met respect en een open houding. Jouw sociale vaardigheden zijn veelal doorslaggevend voor het succes van de reis.

De beroepsactiviteiten van de Touringcarchauffeur worden hoofdzakelijk individueel uitgevoerd ten dienste van de klanten. Dit vergt een grote mate van verantwoordelijkheid, sociale vaardigheden en een klantgerichte instelling. Je hebt een uitvoerende rol en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk: Jij zorgt te allen tijde voor het zo zorgvuldig, comfortabel en veilig mogelijk uitvoeren van een reis. Je bent voor de klant het eerste aanspreekpunt. Het verzorgen van de catering alsmede entertainment kunnen afhankelijk van het soort reis een onderdeel vormen van je werkzaamheden. Als de situatie dat vereist, moet je snel en doelmatig wijzigingen kunnen aanbrengen in de route en het reisprogramma. Je bent daarnaast verantwoordelijk ten opzichte van de touringcar, jezelf, je passagiers en medeweggebruikers. Je handelt in lijn met deze verantwoordelijkheid en betracht daarbij de nodige zorg voor materieel, milieu, veiligheid en economisch werken. Als Touringcarchauffeur neem je bij calamiteiten en/of klachten van passagiers contact op met je werkgever.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij hoe je een touringcar bestuurt. Naast je rijvaardigheid wordt je ook geleerd hoe je het beste kunt communiceren met mensen. Je wordt immers opgeleid voor een dienstverlenend vak, communicatie is hier een belangrijk onderdeel van. Wanneer er de mogelijkheid bestaat dat je gaat rijden buiten Nederland zijn verschillende talen ook van belang om onder de knie te krijgen. Binnen de opleiding wordt vaak Duits en Engels aangeboden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een sociaal persoon die gemakkelijk een praatje met jan en alleman maakt. Je bent klantvriendelijk en een gastvrije uitstraling. Je vind zelfstandig werken geen probleem en bent flexibel ingesteld. Dit is van belang aangezien het beroep te maken heeft met veel verschillende diensten en ploegen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.