Hogeschool Rotterdam

ICT Service Management (Associate degree)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De tweejarige, praktijkgerichte Ad ICT Service Management is bedoeld voor professionals en afgestudeerden uit het mbo, die als ICT Service Manager binnen organisaties en bedrijven willen werken.

Werk je als ICT'er en wil je doorgroeien tot een ICT Service Manager? Of wil je je na het
mbo ontwikkelen tot een ICT Service Manage? Dan zit je bij de Ad (Associate degree) goed. Deze opleiding verdiept en verbreedt je kennis, vaardigheden en inzichten in de modernste informatietechnologie. Je leert verbinding te leggen tussen de uitvoering van het werk en het overkoepelende beleid. Ook aspecten als het zelfstandig en proactief functioneren, het ontwikkelen van initiatieven en het aansturen van een team komen tijdens de Ad aan bod.

Er bestaat een grote behoefte aan medewerkers, die bruggen weten te slaan tussen de eisen en wensen van de gebruikers en de mogelijkheden van de informatietechniek. Medewerkers die naast praktische kennis, ook op theoretisch en conceptueel gebied over voldoende bagage beschikken. Hiervoor word je met de Ad ICT Service Management opgeleid.

Opleidingsinhoud

basisvakken
Communicatieve vaardigheden, Nederlands

curriculum
Itil, Cloudcomputing en management, ASL & BISL, Bedrijfsvoering, Tooling voor ict-servicemanagement

het eerste jaar
In de eerste helft van jaar één staat het thema Beheer & Servicemanagement centraal, met als vakken onder andere Itil, Cloudcomputing en Management. In de tweede helft van het eerste jaar volg je Bedrijfsprocessen & ICT met vakken als ASL & BISL, Ketenoptimalisatie d.m.v. outsourcing, Bedrijfsvoering en het project 'Het runnen van een IT-afdeling'. Daarnaast krijg je het hele jaar het vak Tooling voor ICT servicemanagement.

Na het eerste jaar
In jaar twee staat eerst het thema Security, Continuïteit & Betrouwbaarheid centraal met als vakken onder andere Informatiebeveiligingsbeleid, Security- en Identitymanagement. Het tweede semester gaat over IT-architectuur en bevat ook de afstudeeropdracht, die uitgevoerd wordt in de praktijk. Daarnaast volg je ook dit gehele jaar het vak Tooling voor ICT servicemanagement.

Vooropleiding

Om de opleiding in deeltijd te kunnen volgen, werk je naast je opleiding minimaal 24 uur per week (betaald of onbetaald) in een voor de studie relevante functie in de ICT of een ICT-beheeromgeving op minimaal mbo-niveau. De werkplek moet worden goedgekeurd door de opleiding. Tijdens de uitoefening van die functie werk je ook aan de verwerving van je competenties uit het beroepsprofiel. Opdrachten voor school maak je thuis, maar kunnen wel het eigen werk of je werkgever als onderwerp hebben. Aan het eind van het eerste en tweede jaar volgt een individueel assessment, waarin je op basis van een portfolio je vorderingen in het bereiken van de competenties van de Ad ICT Service Management laat zien.

Profielen
VWO C&M - geen extra vakeisen
VWO E&M - geen extra vakeisen
VWO N&G - geen extra vakeisen
VWO N&T - geen extra vakeisen
HAVO C&M - geen extra vakeisen
HAVO E&M - geen extra vakeisen
HAVO N&G - geen extra vakeisen
HAVO N&T - geen extra vakeisen
MBO 4 - geen extra vakeisen

Opleidingsduur

2 jaar

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2012-2013 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld
op € 1.771

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.