Drukker

Richting binnen: Printmedia

MBO-opleiding
25208
3 jaar
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als drukker kun je werk vinden in alle grafimediabedrijven die zich bezig houden met drukwerk. Hierbij kun je denken aan de bedrukking van kleding, textiel, labels, brochures, reclame, tijdschriften, krant, behang, verpakkingen, etc.

Als drukker weet je, afhankelijk van de te gebruiken techniek, welke drukvorm nodig is en kunt deze toepassen. In het productieproces zijn drie fasen te onderscheiden: voorbereiding of prepress, drukken en nabewerken. In het productieproces kunnen er drie fasen worden onderscheiden: de voorbereiding of prepress, het drukken/printen en nabewerken. De drie deelprocessen zijn vaak aan elkaar gekoppeld.

De gekozen druktechniek en de machines waarmee je werkt, verschillen afhankelijk van het product. Je hebt hiervoor dus specialistische kennis nodig. Vaak ben je gespecialiseerd in diep-, offset-, flexo-, of zeefdruk. Je werkt zelfstandig of in teamverband. Je weet nauwkeurig te werken en zelf beslissingen te nemen. Oplossingsgericht, kwaliteitsbewustzijn en een kritische kijk op het te vervaardigen werk zijn noodzakelijk voor het uitoefenen van dit beroep.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je verschillende onderdelen die je voorbereiden op het échte werk. Vakken zoals typografie en kleurmanagement worden behandeld. Daarnaast zul je ook oefenen hoe de drukpersen werken en wat hierbij essentieel is voor een goed resultaat. Je krijgt tevens vakken die zich richten op verschillende programma's die worden toegepast in het werk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geďndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd goed als het gaat om werken binnen team en zorgt altijd dat je werk zorgvuldig is afgeleverd. Stress is voor jou vrijwel nooit een punt als het gaat om je werk en je hebt een interesse in het werk, als het gaat om reclame en drukwerk.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen