Grafisch Lyceum Utrecht

Drukker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als drukker kun je werk vinden in alle grafimediabedrijven die zich bezig houden met drukwerk. Hierbij kun je denken aan de bedrukking van kleding, textiel, labels, brochures, reclame, tijdschriften, krant, behang, verpakkingen, etc.

Als drukker weet je, afhankelijk van de te gebruiken techniek, welke drukvorm nodig is en kunt deze toepassen. In het productieproces zijn drie fasen te onderscheiden: voorbereiding of prepress, drukken en nabewerken. In het productieproces kunnen er drie fasen worden onderscheiden: de voorbereiding of prepress, het drukken/printen en nabewerken. De drie deelprocessen zijn vaak aan elkaar gekoppeld.

De gekozen druktechniek en de machines waarmee je werkt, verschillen afhankelijk van het product. Je hebt hiervoor dus specialistische kennis nodig. Vaak ben je gespecialiseerd in diep-, offset-, flexo-, of zeefdruk. Je werkt zelfstandig of in teamverband. Je weet nauwkeurig te werken en zelf beslissingen te nemen. Oplossingsgericht, kwaliteitsbewustzijn en een kritische kijk op het te vervaardigen werk zijn noodzakelijk voor het uitoefenen van dit beroep.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.