EDUmatch

Nabewerker

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als nabewerker werk je bij een gespecialiseerd nabewerkingbedrijf of op de nabewerkingafdeling. Dit kan zijn bij een dagbladbedrijf, een drukkerij, een uitgeverij, repro-afdeling van een bedrijf, een print of copyshop, een signbedrijf, een drukkerij dat digitale druktechniek toepast of een in grootformaat gespecialiseerd bedrijf.

Jij legt de laatste hand aan ieder gedrukt product. Vaak werk je met computergestuurde machines. Het vouwen van een verpakking, het op het juiste formaat snijden, de bladzijden hechten van een tijdschrift, het inbinden van een boek of een glossy magazine voorzien van een glimmend laagje; jij weet al deze technieken toe te passen om tot een mooi eind product te komen. Jij maakt de producten af alvorens ze naar de klant gaan.

Als nabewerker werk je met geautomatiseerde nabewerkingapparatuur. Enig gevoel voor techniek moet je dan ook wel hebben. Bovendien moet je heel precies kunnen werken en kwaliteitsgericht en stressbestendig zijn. Ook kun je goed samenwerken en creatief meedenken met de klant.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende technieken die binnen de printmedia van toepassing zijn. Hierbij kun je denken aan rillen, stansen, vouwen en brocheren. Welke techniek heb je nodig? Welke apparatuur is geschikt voor bepaald drukwerk? Al deze vragen en antwoorden worden uitgebreid behandeld tijdens de opleiding om jou voor te bereiden op het échte werk. Naast de onderdelen worden ook de basisvakken aangeboden binnen de opleiding, zoals Nederlands en rekenen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief, kunt onder druk werken en hebt een technisch inzicht. Je bent stressbestendig en een echte teamplayer. Daarnaast ga je altijd zorgvuldig aan de slag.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.