Assistent procestechniek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ga je aan de slag als assistent procestechniek? Dan ben je doorgaans werkzaam bij productiebedrijven waar je verschillende installaties en machines bedient. Aan de hand van de procedures en voorschriften controleer je gang van zaken en assisteer je waar nodig. Ook houd je veiligheid in de gaten en los je kleine storingen op. Kortom: jij controleert het productieproces.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot assistent procestechniek leer je alle fijne kneepjes van het vak. Zo leer je hoe je moet werken met machines en waar je op moet letten tijdens het productieproces. Ook leer je hoe je moet samenwerken en hoe je regels met betrekking tot de veiligheid hanteert. Naast deze vakken krijg je ook les in:
  • Nederlands;
  • Rekenen;
  • Burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Wil je graag een mbo-opleiding doen maar heb je (nog) geen diploma van de middelbare school? Dan is de entreeopleiding iets voor jou. Een entreeopleiding is een mbo opleiding op niveau 1 en wordt aangeduid met Assistent. De opleiding duurt vaak een jaar. Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan het werk als assistent in de zorg, logistiek of dienstverlening.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Ben je na deze opleiding nog niet uitgeleerd en wil je verder studeren? Dan kan je doorstromen naar een mbo niveau-2 basisberoepsopleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als assistent procestechniek werk je in de industrie die vrijwel altijd doorgaat. Dus ook 's nachts en in het weekend. Je moet het daarom geen probleem vinden om in ploegen te werken. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je secuur werkt en veiligheid voorop stelt. Het belangrijkste punt is dat jij gek bent van techniek en het interessant vindt om te weten hoe de machines werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus Entreeschool BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Oss, Veghel, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.