ROC van Twente

Assistent procestechniek (Entree Crebonr. 23110)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Ga je aan de slag als assistent procestechniek? Dan ben je doorgaans werkzaam bij productiebedrijven waar je verschillende installaties en machines bedient. Aan de hand van de procedures en voorschriften controleer je gang van zaken en assisteer je waar nodig. Ook houd je veiligheid in de gaten en los je kleine storingen op. Kortom: jij controleert het productieproces.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot assistent procestechniek leer je alle fijne kneepjes van het vak. Zo leer je hoe je moet werken met machines en waar je op moet letten tijdens het productieproces. Ook leer je hoe je moet samenwerken en hoe je regels met betrekking tot de veiligheid hanteert. Naast deze vakken krijg je ook les in:
  • Nederlands;
  • Rekenen;
  • Burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als assistent procestechniek werk je in de industrie die vrijwel altijd doorgaat. Dus ook 's nachts en in het weekend. Je moet het daarom geen probleem vinden om in ploegen te werken. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je secuur werkt en veiligheid voorop stelt. Het belangrijkste punt is dat jij gek bent van techniek en het interessant vindt om te weten hoe de machines werken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Apeldoorn - Aventus BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.