Alfa College

Sloper

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als sloper ben je werkzaam in de sloopbranche die uit verschillende soorten bedrijven bestaat. Het merendeel van deze bedrijven bestaat uit middelgrote en kleine bedrijven. Deze bedrijven richten zich op werkzaamheden binnen de sloopbranche. Deze werkzaamheden kunnen zijn: renovatiesloop, totaalsloop, bodemsanering en asbestsanering. De sloopwerkzaamheden kunnen worden opgedeeld in sloop in de Bouw en Infrastructuur en industrieel.

Je belangrijkste werkzaamheden als sloper zijn: het afschermen van de omgeving, het strippen van gebouwen, verwijderen/demonteren van staalconstructies, hakken van sparingen, verrichten van grondwerk, slopen/demonteren van installaties, spijkervrij maken van voorwerpen, scheiden van sloopmaterialen en opruimen.

Als sloper maak je gebruik van handgereedschappen, al dan niet elektrisch of pneumatisch of gebruikmakend van een snijbrander voor het handmatig slopen. Je kunt ook machinaal slopen waarbij je gebruik maakt van kleine machines. Het gebruik van grote sloopmachines gebeurt door een machinist waarbij jij als sloper dan assisteert. Je werkzaamheden zijn zowel binnen als buiten en je wordt meestal aangestuurd door een voorman sloper of een uitvoerder.

Je weet de voor het bedrijf geldende milieu- en arbovoorschriften na te leven en je maakt op voorgeschreven wijze gebruik van de veiligheidsregels. Je weet hoe je de werkomgeving veilig afschermt en gebruikt persoonlijke beschermingsmiddelen. Je ziet er op toe dat collega's slopers deze persoonlijke beschermingsmiddelen ook gebruiken. Een belangrijk aspect in de werkzaamheden van de sloper is het herkennen van gevaarlijke stoffen waaronder asbest. Het komt soms voor dat je zelf asbest verwijdert maar het behoort niet tot je standaard taken.

Spreken de werkzaamheden van sloper je aan? Dan is dit beroep zeker iets voor jou!

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de opbouw van constructies. Het is belangrijk te weten hoe constructies zijn opgesteld om deze op de juiste manier te kunnen slopen in je toekomstige werk. Veilig werken is een van de belangrijkste onderdelen van de opleiding, het gaat natuurlijk om jezelf en je collega’s. Regelgeving is daarom een vak dat wordt aangeboden tijdens de opleiding om jou voor te bereiden op de wetten en regels die van toepassing zijn tijdens je werkzaamheden. Je leert recyclen en naast deze vakken leer je ook alles over de verschillende stoffen en materialen die zijn toegepast bij de bouw van bepaalde constructies en gebouwen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte aanpakker en niet vies van hard werken. Je bent fit, gemotiveerd en wilt graag aan de slag. Daarnaast ben je geïnteresseerd in de bouw en beschik je over een goed ruimtelijk inzicht wat bij dit beroep later een waardevolle eigenschap is.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.