Alfa College

Allround sloper

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround sloper ben je werkzaam in de sloopbranche die uit verschillende soorten bedrijven bestaat. Het merendeel van deze bedrijven bestaat uit middelgrote en kleine bedrijven. Deze bedrijven richten zich op werkzaamheden binnen de sloopbranche.

Als allround sloper word je vaak ingezet bij het slopen van (delen van) grootschalige projecten, unieke en complexe projecten. Je voert je werkzaamheden veelal op een slooplocatie uit zowel binnen als buiten waarbij het kan gaan om renovatiesloop of totaalsloop. Bij renovatiesloop werk je meestal met handgereedschap en klein materieel en bij totaalsloop assisteer je vaak de machinist.

Je werkzaamheden bestaan o.a. uit: renovatiesloop, totaalsloop, bodemsanering en asbestsanering. De sloopwerkzaamheden kunnen worden opgedeeld in sloop in de bouw en infrastructuur en industrieel.

Voor een optimale taakuitoefening is het belangrijk dat je een professionele beroepshouding hebt, waarbij je gericht bent op veilig en gezond werken, je weet verantwoordelijkheid te nemen, je bent kostenbewust en communiceert met je teamleden.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding komen verschillende aspecten van je werk als allround sloper naar voren. Je leert over de verschillende gereedschappen die je toepast in je werk en over het materiaal dat jij moet gaan slopen. Het verwijderen en demonteren van puin en ander materiaal is belangrijk goed onder de knie te krijgen voordat je aan de slag gaat. Daarnaast leer je alles over veiligheid en risico’s, wat van belang is aangezien een van jouw voornaamste taken het uitsluiten van gevaar is. Hierbij kun je denken aan instortingsgevaar, maar ook het herkennen van asbest.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze niveau 3 (Vakopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichteleerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een harde werker en gemotiveerd om aan de slag te gaan. Daarnaast heb je een goed ruimtelijk inzicht en bent niet bang voor grote klussen. Daarnaast ben je handig en heb je een flexibele, professionele houding als het gaat om je werk.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.