Veiligheid en Vakmanschap Defensie

VeVa - Logistiek

MBO-opleiding
VEVA005
18-36 maanden
BOL
MBO

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Bij VEVA Logistiek leer je het bijhouden van de (voorraad)administratie, het uitgeven van goederen, het verzorgen van de personeelsadministratie of het beheren van een magazijn.

Naast deze vakgerichte lessen krijg je uiteraard ook Nederlands en Engels. Bovendien maken veiligheidsvakken zoals patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding ook deel uit van je lespakket. En vergeet de sportlessen natuurlijk niet want gezondheid is een belangrijk onderdeel bij VEVA.

Opleidingsinhoud

Tijdens VeVa vakrichting Logistiek leer je alles over logistiek en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert hoe je spullen en goederen zoals voedsel, brandstof en munitie van A naar B moet brengen, maar ook hoe je de voorraadadministratie bijhoudt en een magazijn beheert. Aan het einde van je opleiding ben je een allround logistiek medewerker die onder alle omstandigheden zijn of haar werk kan doen, waar ook ter wereld.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken:

Logistieke vakken
Je wordt opgeleid tot logistiek medewerker en krijgt daarom lessen over onder meer het ontvangen en opslaan van goederen, het bijhouden van de voorraad, verzending/transport en veilig werken.

AVO-vakken
Dit zijn algemeen vormende lessen zoals rekenen, Nederlands en Engels.

Militaire vakken
Tijdens de opleiding leer je de basisvaardigheden die iedere militair moet kunnen. Je krijgt bijvoorbeeld patrouillelessen, militaire EHBO en brandbestrijding.

Sportvakken
Sport is een belangrijk onderdeel van VeVa. Je gaat hardlopen, zwemmen en fitnessen, maar neemt ook regelmatig de hindernisbaan en gaat marsen met een zware rugzak.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Voor VEVA niveau 2: VMBO-diploma of relevant mbo-diploma op niveau 1
  • Voor VEVA niveau 3: VMBO-diploma kader, gemengd of theoretisch/MAVO, relevant diploma MBO-2 of overgangsbewijs naar 4 HAVO of VWO
  • Leeftijd minstens 16 jaar
  • Goede lichamelijke conditie (sportmedisch advies SMA)
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Nederlandse nationaliteit

Kosten

Voor het volgen van de VEVA-opleiding betaal je het wettelijke lesgeld voor de voltijd beroepsopleidende leerweg (BOL). Dit is een vast bedrag dat jaarlijks door het Ministerie wordt vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met schoolkosten voor bijvoorbeeld boeken en andere middelen die nodig zijn om de opleiding te volgen. Deze kosten kunnen per ROC verschillen.

Verder leren

Met de VeVa vakrichting Logistiek kun je verschillende functies doen bij de Landmacht of de Luchtmacht. Bij de Landmacht ga je dan bijvoorbeeld aan de slag bij het Bevoorradings- & Transportcommando. Als Soldaat Logistiek Bevoorrading & Transport rijd je spullen rond als chauffeur, werk je in een magazijn of verzorg je de catering op oefening en uitzending. Bij de Luchtmacht kun je bijvoorbeeld aan de slag als Hulp Brandstofvoorziening. Je bestuurt dan een tankauto en kunt vliegtuigen en helikopters ‘aftanken’. Een half jaar vóórdat je je opleiding afrondt, krijg je een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.

En als ik niet bij Defensie wil werken?
Als je klaar bent met VeVa heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!

Bekijk meer informatie

Meer informatie Je wordt verwezen naar de opleidingspagina op veva.nl