MBO-opleiding Verkoper Detailhandel

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wil je een veelzijdige baan en vind je contact met mensen leuk? Kun jij je vinden in de uitspraak:
'De klant is koning'? Zie jij het als een uitdaging om er voor te zorgen dat de klant tevreden naar
huis gaat? Ben jij op zoek naar een afwisselende baan? Beantwoord jij deze vragen met 'ja'? Dan is de opleiding verkoper Detailhandel echt iets voor jou. Als verkoper detailhandel ben je het visitekaartje van de winkel. Je bent het aanspreekpunt voor de klanten. Je luistert naar de wensen van de klant en geeft advies over producten. Je bedient de kassa, pakt verkochte producten in en komt een klant terug met een klacht dan weet jij hoe je dit op een correcte wijze afhandelt. Naast het verkoop gedeelte houd je je bezig met het aanvullen en bijhouden van de voorraad. Daarnaast presenteer je de producten op een aantrekkelijke manier in de winkel. De presentatie van de goederen in de winkel is belangrijk. Immers, een goede presentatie van de producten zorgt voor een goede omzet. Je zorgt ervoor dat de winkel er netjes en schoon uitziet.

Als verkoper Detailhandel heb je een dienstverlenende en commerciële instelling. Je kunt goed met mensen omgaan en hebt een klantgerichte houding. Het ene moment is het druk in de winkel het andere moment rustig. Je kunt zelfstandig werken maar ook in teamverband. Samenwerken en collegialiteit staan hoog in het vaandel. Je bent representatief voor de winkel waar je werkt. Daarnaast ben je flexibel. Je werkt in een winkel, dit is niet altijd van negen tot vijf. Ook in het weekend en op koopavonden kan men een beroep op je doen. Na deze opleiding kun je doorstromen naar niveau 3 Verkoopspecialist. Maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan werken. Je kunt aan de slag in een grootwinkelbedrijf of bij een eenmanszaak in zowel de food als non food sector. De kans op werk is in geheel Nederland erg groot.

Studieprogramma.
De MBO-opleiding Verkoper Detailhandel is een combinatie van theoretisch en praktisch onderwijs. Je start deze opleiding met loopbaankennis. Daarna ga je aan de slag met de volgende kerntaken:
Kerntaak 1: Ontvangt en verwerkt goederen.
Kerntaak 2: Verkoopt en verleent service.
Kerntaak 3: Handelt verkooptransacties af.

Hiervoor krijg je de volgende kennis aangereikt:

Periode 1 (8 of 6 maanden).
 • Ontvangen en verwerken van goederen.
 • Verkoopvaardigheden.
 • Marketing
 • Rekenvaardigheid.

Periode 2 (8 of 6 maanden).
 • Afhandelen van de verkooptransacties.
 • Rekenvaardigheid.
 • Arbo, veiligheid, criminaliteit, calamiteiten
 • Burgerschap

Periode 3 (8 of 6 maanden).
 • BPV (stage)
 • Branchekennis
 • Engels beroepsgericht.
 • Nederlands algemeen.
 • Rekenen.

Wijzigingen in het studieprogramma voorbehouden. De lessen krijg je per periode toegezonden.

Om de vaardigheden en kennis aan te leren die je nodig hebt om de kerntaken en werkprocessen uit te voeren, bestudeer je verschillende theoretische lesonderdelen en maak je beroepsgerichte opdrachten. Daarnaast bouw je een portfolio op.

Bijzonderheden
 • Erkenning door het ministerie van onderwijs. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider ERKEND op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) op het gebied van voortgezet onderwijs. Tevens heeft de Minister van OC&W alle MBO opleidingen van de NHA ERKEND op grond van de WEB (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) en de HBO Bacheloropleiding ERKEND op grond van de WHW (Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek).
 • De NHA afdeling Onderwijs is ISO 9001 gecertificeerd.
 • 75 jaar ervaring en naar schatting meer dan 1.750.000 cursisten opgeleid.
 • Cursisten zijn zéér tevreden over de NHA. Onderzoeksscore: cijfer 8.
 • Thuis studeren in uw eigen tempo.
 • Perfect te combineren met een baan en hobby’s.
 • U ontvangt het complete cursuspakket per post.
 • Toegang tot NHA studentenplaza!
 • 100% laagste lesgeld garantie!
 • Tijdelijke actie: Gratis Tablet PC bij elke cursus en opleiding!

Wilt u een gratis studiegids aanvragen, meer informatie of inschrijven? Bel ons gerust. [klik hier voor het telefoonnummer] of vul het onderstaande formulier in voor de gratis studiegids!

Opleidingsinhoud

Studieduur
24 maanden bij een normaal studietempo. Je kunt ook kiezen voor een versneld tempo. De opleiding duurt dan 18 maanden. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.

Opleidingstraject
3e leerweg.

Leerboeken
Voor deze opleiding heb je geen extra leerboeken nodig. De NHA heeft alle van belang zijnde stof in de lessen opgenomen. Zo houd je overzicht en bespaar je geld. Je dient te beschikken over een computer met internet.

Ringband
Bij de lessen ontvang je GRATIS een fraaie ringband om je lessen in te bewaren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor deze opleiding dien je in het bezit te zijn van een VMBO diploma theoretisch gemengd of kader beroepsgerichte leerweg. Of een LBO diploma met minimaal 3 vakken op C niveau waaronder Nederlands. Of een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO. Of een diploma van minimaal vergelijkbaar niveau. Of een MBO diploma op niveau 3 of het NHA diploma van de bijbehorende MBO-basisopleiding of MBO-deelprogramma.

Voldoe je niet aan de genoemde vooropleidingseis en ben je 18 jaar of ouder, dan kun je op basis van de 18+ regeling deelnemen aan de digitale 18+ toets van de NHA. Je kunt deze optie aanvinken op het inschrijfformulier of telefonisch aanvragen. Middels deze toets kun je alsnog aantonen over het juiste niveau te beschikken. De toets kost 75 euro en kun je op een locatie in jouw buurt afleggen. Als je daarna binnen 2 weken van start gaat met de MBO-opleiding krijg je de 75 euro als korting op het lesgeld terug. Heb je de MBO-basisopleiding of het MBO-deelprogramma gevolgd en succesvol afgerond dan word je middels dezelfde 18+ regeling (zonder toets) toegelaten tot de opleiding.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen