Windesheim

AD Bouwkunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In deze Associate degree werk je drie dagen in de week bij je leerwerkbedrijf. Daardoor doe je veel praktijkervaring op. Maar ook op onze hogeschool voer je projecten uit. Tijdens zo’n project werk je samen met studenten in een projectteam, waarin je steeds een andere functie vervult. Zo kom je erachter welk beroep het beste bij je past. Of dit nu werkvoorbereider, uitvoerder, projectleider, calculator of tekenaar is.

BouwTalent

Windesheim Flevoland ontwikkelde deze Associate degree samen met BouwTalent. BouwTalent heeft veel interessante contacten met opdrachtgevers in het werkveld en jouw woonomgeving. Wij vinden het belangrijk om een passende match te maken tussen jou en het leerwerkbedrijf waar je aan de slag gaat. BouwTalent begeleidt jou hierbij en brengt je in contact met potentiële werkgevers. Naast de kennis en vaardigheden die je zelf meebrengt, is het belangrijk dat er ook een persoonlijke klik is. Een goed leerwerkbedrijf maakt je opleiding leuker en interessanter. Bovendien heb je meer kans op een baan als je later gaat solliciteren. Het bedrijfsleven ziet namelijk graag mensen met praktijkervaring! Als BouwTalent een leerwerkbedrijf voor je vindt, krijg je in het eerste jaar een stageovereenkomst. In het tweede jaar ontvang je een leer- én arbeidsovereenkomst. Je bent dus gegarandeerd van inkomen naast je opleiding.

Leerwerkplek

Om deze opleiding te volgen heb je een leerwerkplek nodig. Je kunt deze plek goed zelf regelen of ervoor kiezen de opleiding via Bouwtalent te volgen.
Als je een leerwerkplek via BouwTalent regelt, bieden zij jou:

Een gegarandeerde leerwerkplek én inkomen tijdens de 2-jarige AD-opleiding Bouwkunde bij Windesheim Flevoland
Een gegarandeerde baan voor afgestudeerde AD’ers die willen gaan werken
Extra begeleiding tijdens je studie
Een gratis examen Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL-VCA), waarmee je een diploma haalt waarmee je weet aan welke veiligheidseisen jij en medewerkers waaraan je leidinggeeft moeten voldoen
Workshops waarin extra aandacht wordt gegeven aan communicatie- en ondernemersvaardigheden.
Als je na de Associate degree Bouwkunde nog door wilt studeren aan de duale opleiding Bouwkunde van Windesheim Flevoland, biedt BouwTalent jou ook een gegarandeerde leerwerkplek én inkomen en extra begeleiding in alle jaren van de opleiding.

Opleidingsinhoud

Een combinatie van leren en werken, je vindt het bij onze Associate degree Bouwkunde.

Niet meer vier jaar in de studiebanken zitten, maar wel je opgedane kennis op hbo-niveau brengen? Dan is deze Associate degree echt iets voor jou! In deze tweejarige opleiding ben je drie dagen aan het werk bij je leerwerkbedrijf en zit je twee dagen op school. Tijdens de lessen op school werk je aan de theorie. Op je leerwerkplek voer je opdrachten en onderzoeken uit. Daarnaast ben je bezig met de dagelijkse werkzaamheden binnen het (bouw)bedrijf. Hierdoor ontwikkel je een professionele werkhouding en leer je meteen je toekomstige beroep kennen.

Eerste jaar

Je hebt tijdens je mbo-opleiding de basis gelegd en je weet al veel van bouwkunde. Je werkt in het eerste jaar veel aan projecten uit de praktijk. Je analyseert bijvoorbeeld bestaande duurzame gebouwen. Je ontwikkelt daarmee kennis over bouwtechniek, constructie, materiaalkunde en stedenbouw.

Vakken

Je leert alles over bouwregelgeving, projectmanagement en technisch tekenen.

Voorbeelden van vakken:

bouwfysica en installaties
bouwtechnisch en 3D-tekenen (BIM)
projectmanagement
duurzaam bouwen: energie
duurzaam bouwen: materiaal
handtekenen
constructieleer en mechanica

Kennis en vaardigheden

In twee jaar doe je veel kennis en ervaring op uit het bedrijfsleven en leer je de bijbehorende theorie. Vaardigheden als tekeningen lezen, BIM-denken, conceptueel en analytisch denken en het overzien van complexe situaties krijg je onder de knie. Ook je communicatie- en ondernemersvaardigheden komen volop aan bod.

Afstuderen in de praktijk

Windesheim Flevoland werkt veel met Comakerships. Dit zijn opdrachten waarmee je relevante praktijkervaring opdoet en producten oplevert aan bestaande bedrijven en organisaties. Geen fictieve opdrachten dus, maar plannen, ontwerpen of adviezen waar je opdrachtgever écht iets aan heeft.

Voorbeelden van Comakerships:

Hoe zet je BREEAM in bij het bouwen van een duurzame woning? (BREEAM is een duurzaamheidskenmerk)
Hoe ga je tijdens het bouwproces om met omwonenden?
Hoe ga je binnen de bouw om met afvalstromen?
Hoe kun je een BIM-tool integreren in het calculatieproces? (BIM-tool maakt bouwkosten inzichtelijk)
Wat zijn voor een aannemer de baten en lasten van LEAN bouwen? (LEAN bouwen is het efficiënt gebruik maken van tijd, materialen en productieprocessen, met als doel kostenbesparing)
Halverwege het tweede jaar begin je met je afstudeerproject. Je gaat individueel aan de slag met een Comakership. Je studeert af bij je leerwerkbedrijf en haalt zo je Associate degree.

Doorstuderen? Je kunt er voor kiezen door te leren en in te stromen in het derde jaar van opleiding Bouwkunde om een hbo-bachelordiploma te halen. Lees hierover meer bij Toekomst en beroep.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

MBO Bouwkunde niv. 4:
Je bent toelaatbaar tot de opleiding als je een mbo-opleiding Bouwkunde (niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding) met succes hebt afgerond en een volledig mbo-diploma hebt; afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende. Omdat dit een duale opleiding is, is het noodzakelijk dat je naast je mbo-diploma Bouwkunde ook een leerwerkbedrijf hebt waar jij jouw praktijkervaring verder kunt uitbouwen. Dit bedrijf kun je zelf aandragen, maar je kunt dit ook door BouwTalent laten regelen.

MBO niv.4, anders dan Bouwkunde:
Heb je een ander mbo-diploma op niveau 4 dan Bouwkunde? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot deze Associate degree Bouwkunde. Heb je toch interesse én enkele jaren relevante werkervaring in de bouw, neem dan contact op via [stuur een e-mail] voor de mogelijkheden.

Havo of Vwo:
Heb je een havo-diploma? Dan ben je in principe niet toelaatbaar tot deze Associate degree Bouwkunde. Heb je toch interesse én enkele jaren relevante werkervaring in de bouw, neem dan contact op via [stuur een e-mail] voor de mogelijkheden.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Volg je een voltijdse opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 € 2.314,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2023/2024 tussen de € 1.377,- en maximaal € 2.314,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na het behalen van een associate degree-opleiding kun je een hbo-bacheloropleiding doen. Vaak kun je de hbo-bacheloropleiding in een verkort traject volgen. Ook kun je met een associate degree-diploma doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.