ROC van Twente

Middenkaderfunctionaris Restauratie

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding Middenkaderfunctionaris Restauratie kun je aan de slag bij architecten- en adviesbureaus, de monumentenwacht, overheden en bouwbedrijven. Je beschikt over alle benodigde specialistische kennis op het gebied van bouwstijlen, bouwprocedures en financierings- en subsidieregelingen om restauratieprojecten succesvol te begeleiden.

Je bent verantwoordelijk voor het verzamelen, verwerken en integreren van alle benodigde informatie om het monument naar wens van de opdrachtgever te restaureren. Je stelt vast in welke staat het monument verkeert en voert bouwhistorisch onderzoek uit. Je zorgt dat de ontwerpen van het restauratieproject uitgewerkt zijn voor aanbesteding en het aanvragen van omgevingsvergunningen. Bij aanvang van een nieuw project maak je begrotingen, werktekening en zorg je voor een duidelijk plan van aanpak zo dat iedereen tijdens de restauratie weet wat hem te doen staat. Je stelt planningen op en bewaakt de voortgang hiervan. Je voert zowel tussentijdse kwaliteitscontroles als een eindcontrole uit ervoor te zorgen dat de restauratie voldoet aan de gestelde eisen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over gebouwen, de structuur ervan en leer je hoe deze gebouwen weer tot oude staat kunnen worden hersteld. Restaureren is een vak apart en je zal hierover alles leren tijdens de opleiding. Je leert onder andere speciale technieken die van belang zijn tijdens het werk en hoe je met verschillende gereedschappen te werk moet gaan. Naast de omgang met materiaal wordt ook het opstellen van begrotingen en planningen uitgebreid behandeld. Andere vakken die je zal krijgen zijn o.a. VCA (veiligheid), wettelijke regelingen en architectuurgeschiedenis.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent nauwkeurig, handig en hebt een goed ruimtelijk inzicht. Plannen is voor jou geen probleem, je bewaart namelijk graag overzicht. Naast deze eigenschappen ben je goed in rekenen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.